Voda se polako povlači iz mesta na centralnom Kosovu

Poplave
FOTO: RTV Kim

Nakon obilnih poplava koje su juče i tokom vikenda pogodile delove centralnog Kosova, voda se polako povlači, saznaje KoSSev od meštana pogođenih sela. Najveću štetu pretrpele su ostave i drugi pomoćni objekti, kao i stoka, hrana i žitarice, ali i hidrofori i mašinerija poput traktora i kosilica.

U selu Lepina u opštini Gračanica se voda još nije u potpunosti povukla zbog čega je teško oceniti štetu, međutim, meštani navode da je najviše štete pretrpela stoka, seno, pšenica ali i hidrofori.

U ovom selu je poplavljeno oko 90% domaćinstava, a trenutno su svi bez pijaće vode, što je sada prioritetni problem.

Voda se povlači i u susednom Skulanevu gde je juče i prekjuče poplavljeno 40 dvorišta, kao i pomoćni objekti i stare kuće. Meštani su uspeli, međutim, da odbrane kuće i iako je voda bila blizu, ona ipak nije probila ni u jednu od kuća u ovom selu.

Šteta u ovom mestu se uglavnom odnosi na uništenu zimnicu, brašno, pelet, drva za ogrev, kao i štetu na mašineriji u dvorištima i hidroforima. U Skulanevu se od posledica poplave obrušila i jedna stara kuća.

U selu Kuzmin u opštini Kosovo Polje voda se takođe povlači, ali polako. Saobraćajnice su i dalje poplavljene, te se meštani koriste zaobilaznim putevima. Poplavljeno je više porodičnih kuća i jedna prodavnica, a najveću štetu pretrpela je mašinerija koja se nalazila u dvorištima, drva za ogrev, a potopljeno je i više letnjih kuhinja i podruma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.