Vllasi: Nemojte žrtvovati Oružane snage zbog rezerviranih mjesta

Izvor: Info-ks/Telegrafi (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

"Prijetnje" manjina da neće glasati za transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage Kosova, bez prethodne garancije za još jedan mandat rezervisanih mjesta, analitičar Azem Vllasi je nazvao nepravednim. On smatra da kosovske institucije ne trebaju toliko jačati ovo pitanje.

Vllasi je za portal "Telegrafi" izjavio da je Kosovo činilo kompromise za vitalnije stvari za Kosovo, i zato ne treba odlagati transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage Kosova, zbog rezerviranih mjesta za još jedan mandat.
 
"Mi smo naučeni sa uslovljavanjima, pritiscima, sa spremnim odlukama. Treba videjti da je ova skupštinska garnitura većinom glasova bila za Specijalni sud, za navodne zločine izvršene od strane UÇK-a. Navodni slučajevi mogli su biti procesuirani i od strane naših sudija. Međutim, mi smo naučili da neko drugi nas podučava kako da radimo", rekao je Vllasi za "Telegrafi".
 
Inače, Vlada Kosova je u petak usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona, koji imaju veze sa uspostavljanjem Oružanih snaga Kosova.
 
Ministar Kosovskih snaga sigurnosti Agim Çeku, koji je predstavio nacrt zakona, rekao je da transformacija Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage Kosova pogađa oko 40 zakona.
 
Premijer Hashim Thaçi izjavio je da Parlamentu Kosova nedostaje hrabrost da usvoji nacrt zakona o osnivanju Oružanih snaga Kosova.
 
Ova izjava je podigla burne reakcije. Predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, rekao je "da je upravo Thaçi glavni krivac za neusvajanje amandmana za uspostavljanje Oružanih snaga Kosova".
 
Poslanik pokreta Samoopredjeljenje, ujedno i član Komisije za nadzor Kosovskih snaga sigurnosti, Rexhep Selimi navodi da izjava premijera nije na mjestu, jer cio opozicioni politički spektar u parlamentu ima jedan stav, punu podršku amandmana na formiranju Oružanih snaga Kosovo.
 
Generalni sekretar LDK, nekada šef Parlamentarne grupe ove partije, Ismet Beqiri, kaže da ni na koji način parlamentu ne nedostaje hrabrost da ne odobri zakon o osnivanju Oružanih snaga Kosova, ali prema njegovim riječima, ovo se dešava zbog uslovljavanja koje čine manjine.
 
Ministar Nenad Rašić je izjavio za medije da će glasati za osnivanje Tribunala i nastavak mandata EULEX-a, ali ne i za Oružane snage Kosova CAF bez garancije za rezervirana mjesta za zajednice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.