Vladika Teodosije u Orahovcu: Istrajate u nemogućim uslovima

Vladika Teodosije Orahovac
FOTO: RTV Kim

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu juče je episkop raško prizrenski Teodosije služio arhijerejsku liturgiju. Ujedno je u čin prote rukopoložen Velja Stojković, orahovački paroh.

Liturgiju su služili vladika raško prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana manastira Zočište, Stefana, igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, Mihaila, paroha orahovačkog jereja Velje Stojkovića, paroha velikohočanskog protojereja stavrofora Milenka Dragićevića, paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, paroha dizeldorfskog oca Danila i đakona Milana Stanojevića iz Orahovca.

“Njegova istrajnost i služenje Gospodu i rodu svome u ovom gradu, kako bi mnogi rekli, po svemu posebnom, ali ono po čemu je ovaj grad poseban je ta ljubav prema Bogu, prema Crkvi, prema Kosovu i Metohiji. Vi istrajate u ovim, rekli bi, prosto nemogućim uslovima za život”, kazao je Teodosije nakon što je u čin protojereja rukopoložio orahovačkog paroha.

Kazao je da Srbe u Orahovcu drži ljubav prema Bogu i Kosovu i Metohiji.

“Nije lako napustiti svoj dom i otići u svet iako nam nude možda nešto više i lepše, ono što je nama od rođenja dato, ono što nam je Gospod dodelio toga se držimo, želeći baš na ovom mestu da proslavljamo Gospoda”, kazao je vladika.

Crkva je u Orahovcu bila ispunjena narodom i decom koja su se pričestila.

Po završetku liturgije vladika je podelio ikonice Svete novomučenice Bosiljke deci i okupljenom narodu.

Episkop raškoprizrenski osveštao je juče novu salu pri parohijskom domu koja je obnovljena i opremljena zahvaljujući Pravoslavnom udruženju Sveti Sava iz Novog Sada i njihovim članovima iz Užica, Vrbasa, Beograda, i drugih mesta kao i Srbima iz Čikaga koji su opremili kuhinju pri sali, ali i prijateljima iz Štutgarta koji su pomogli svojim prilozima.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.