Vladika Teodosije u Dečanima za Spasovdan: Manastir simbolizuje veličanstveno Vaznesenje Hristovo

Vladika Teodosije u Dečanima za Spasovdan Vladika Teodosije u manastiru Visoki Dečani povodom obeležavanja Spasovdana
FOTO: Radio Goraždevac

Vladika Teodosije u Dečanima za Spasovdan: Manastir simbolizuje veličanstveno Vaznesenje Hristovo…

U manastiru Visoki Dečani u prisustvu velikog broja vernika svečano je proslavljena hramovna slava – Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva manastira.

Na kraju liturgije i litije oko hrama, Vladika Teodosije je blagoslovio slavski kolač i žito.

U svojoj besedi je istakao da manastir Visoki Dečani, kao najočuvaniji hram koji su Nemanjići podigli, simbolizuje „veličanstveno Vaznesenje Hristovo i daje nadu za večni život“.

“Evo ova predivna sveta obitelj, ovaj hram, najlepši i najočuvaniji od svih hramova koje su Nemanjići i svi potonji vladari podigli u našem rodu. On uspravno stoji, dostojanstveno kao što se Gospod u slavi uzneo na nebo, tako i ovaj manastir, ova crkva stoji na ovom mestu ukazujući na preslavno Vaznesenje Hristovo i ukazujući nama šta nas čeka posle ovog privremenog života u večnom životu na nebu, carstvu Hristovom. Zaista je Sveti kralj najviše učinio za svoj rod i njegov boravak ovde u ovom hramu, u ovoj obitelji čini preslavna dela Božija i mnogi koji dolaze svedoci su toga“, poručio je vladika u Besedi.

Navodi da vernici posećuju Visoke Dečane kako bi došli po blagoslov.

„Blagodat Božija svakoga obasipa i Sveti kralj daje ono što je Hristovo, ono što je neprolazno, večno, za šta živimo. I ova sveta obitelj i monasi ove svete obitelji živeći ovde, trudeći se, podvizavajući se spašavaju svoje duše ali čine da i ova svetinja živi i u vremenu teškom kada su mnogi skeptici i kada mnogi sumnjaju u budućnost našu. Dovoljno je da dođu ovde i da pogledaju koliko Vaskršnje radosti ima u ovoj svetoj obitelji”, rekao je vladika Teodosije.

„Da Gospod sačuva igumane, monahe“

Vladika je pozvao vernike da „svoje brige prepuste Gospodu“ i da se uzdaju u molitve svetog kralja Stefana Dečanskog.

Poželeo je srećan praznik i hramovnu slavu svima prisutnima, moleći se za blagoslov i očuvanje manastira i svih koji ga posećuju.

“Svoje brige prepuštaj Gospodu, a Gospod zna šta je nama potrebno, šta je za nas najbolje. Molitvama Svetoga kralja velukomučenika neka je srećan današnji praznik, hramovna slava ove svete obitelji. Da Gospod sačuva igumane, monahe, sve one koji dolaze ovde na poklonjenje u ovu svetu obitelj kao i u sve druge svetinje da bi se slavilo ime Božije”, kazao je u besedi Vladika Teodosije.

Spasovdan je obležen u više hramova širom Kosova, uključujući u Gotovuši i Orahovcu.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.