Vladika Teodosije: Sprečavanje slobode političkog mišljenja i sila nisu put ka rešenju

Demokratija podrazumeva različitost mišljenja, ali i jednaka prava svih da ta mišljenja izraze, ne argumentima sile već silom argumenata, rekao je u vaskršnjem intervjuu za Jedinstvo, vladika raško-prizrenske eparhije Teodosije.

Osim o pitanjima vere i Vaskrsa, govorio je i o građanskim i opozicionim protestima u srpskim gradovima.

Na pitanje urednice ovog lista Rade Komazec o tome da, kako je rekla, u vreme vaskršnjeg posta, na ulicama prestonice „vidimo polarizaciju i razjedinjenost srpskog naroda“, upitavši da li je moguće stranačko nadmetanje pretvoriti u viteško takmičenje i da, bez obzira na stranačke podele, svi budemo jedno i zajedno u tajni Hristovog Vaskrsenja, vladika je odgovorio da dok crkva podrazumeva jedinstvo u ljubavi i stalno poziva narod da se ocrkveni i ujedini, i to ne oko neke prolazne ideologije ovog sveta, već oko večne istine spasenja, u svetu kojem živimo „postoje drugačija pravila nego u Crkvi“.

„Sprečavanje slobode izražavanja političkog mišljenja, kao i bilo kakva upotreba sile nisu put ka rešavanju problema, već otvaraju nove rane na ionako izranjavanom telu srpskog naroda. Zato Crkva poziva na jedinstvo u duhovnom smislu, ali istovremeno podržava slobodu svakog građanina da slobodno izrazi svoje mišljenje i mirno se bori za bolje sutra i njih i svoje dece“.

„Zato Crkva poziva na jedinstvo u duhovnom smislu, ali istovremeno podržava slobodu svakog građanina da slobodno izrazi svoje mišljenje i mirno se bori za bolje sutra i njih i svoje dece“, naglasio je takođe Vladika Teodosije.

Patrijarh  srpski Irinej je na obeležavanju 20 godina od bombardovanja NATO, u društvu državnog rukovodstva i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, za proteste #1od5miliona rekao je sledeće:

„Ono što danas vidimo na ulicama, to nije dobro, to daje našu snagu neprijateljima, zna se kako se dolazi na vlast, na ovaj način ne mogu doći, a mogu nauditi svom narodu i svojoj državi“.

Vladika je poručio da će crkva uvek iskazati čvrst stav ukoliko bude bilo kakvog pokušaja, kako je rekao otuđenja pravoslavnih svetinja od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te da se istorija ne može menjati politički.

„Naše je da nastavimo naš trud i nastojanja u očuvanju srpske pravoslavne baštine na Кosovu i Metohiji kao delu Srbije i u tom smislu bilo kakvi pokušaji da se naše svetinje otuđe od našeg naroda i Crkve neće ostati bez našeg čvrstog stava da se istorija ne može menjati politički. Ostajemo u nadi da će civilizovani svet razumeti našu brigu i pomoći nam u očuvanju naših svetinja koje su istovremeno važne i za celo čovečanstvo, kao deo svetske kulturne baštine“, kazao je vladika Teodosije Jedinstvu.

Ceo intervju pričitajte na sajtu Eparhije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.