Vladika Longin: Od predsednika na Saboru nisam čuo ništa novo u vezi sa Kosovom

FOTO: Serbian Times

Vrlo je bolno i komplikovano pitanje Kosova, naša rak rana, ono nije rešavano 100 godina. A tu su i naši večiti problemi, međunarodna situacija koja nam ne ide na ruku, te naša večita nesloga. Najumniji ljudi se ne čuju ili se anatemišu čim progovore, njihove se misli proglašavaju za jeres i izdaju, rekao je u video intervjuu Antoniju Kovačeviću za američko izdanje portala na srpskom jeziku „Serbian Times“ Vladika Novogračanički i Srednjezapadnoamerički Longin.

Pred redovni petogodišnji crkveno-narodni sabor u Americi od 13. do 15. jula, na kojem će, kako je najavio, prisustvovati i patrijarh Irinej, vladika Longin govorio je o Kosovu, Srbima u Americi, stanju pravoslavnih crkava.

„Ja ne bih mogao da dajem recepte za rešenje tog problema. Kada bih živeo tamo možda bih bolje i sa većim znanjem mogao da se zalažem za neke stvari“, kazao je Vladika Longin, ali je i istakao:

„Crkva je naravno protiv podele jer ne možete nekome da poklanjate nešto što je Vaše. Drugo, tu su i svetinje, koje bi u slučaju podele ostale nezaštićene, jer se pretpostavlja da bi se narod koji živi južno od Mitrovice, iselio“.

Neki kažu da treba da se molimo za te ljude na Kosovu, i mi to činimo, ali to nije dovoljno. Treba nešto i uraditi dole, Bog nam je dao i um da promišljamo, i ruke i jezik. Moramo nešto učiniti i mi, ne možemo stalno čekati i dozivati Božju pomoć. Kada mi uradimo ono što možemo, onda imamo pravo da pozovemo i Boga da interveniše

Vladika Longin koji je prisustvovao nedavno održanom Saboru SPC, kada se u nezvaničnom delu crkvenim poglavarima obratio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, takođe je potvrdio, kao i vladika Grigorije prethodno, da od srpskog predsednika „nije čuo ništa novo“ u vezi sa kosovskim pitanjem.

Bar ne u odnosu na ono što sam ranije čuo u medijima, rekao je vladika Longin i dodao:

„Nije ponudio nikakvo rešenje, a crkva je opet ponovila i apelovala da se ne žuri sa rešenjima. Nekoliko vladika je reklo nešto u smislu da treba harmonizovati društvo, da se svi moramo sastati pa zajednički doneti odluke. A ne ovako, da pričamo reda radi…“

Na pitanje da li mu se čini da predsednik ima plan o Kosovu, ovaj vladika kaže:

„Ako i ima, ja ga ne znam. A u te neke priče koje čujemo ovako možemo da verujemo ili ne verujemo“.

Mudri političari nisu nikad pokušavali da crkvu stave pod stranački šator. Crkva je lađa koja plovi u kojoj ima mesta za sve ljude

Na američkom tlu, u ovoj eparhiji se od 13. do 16. jula održava crkveno narodni sabor kojim će se obeležiti i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Dolazak na Sabor potvrdio je patrijarh Irinej, sve vladike SPC sa američkog kontinenta, a očekuje se i nekoliko vladika iz domovine i rasejanja, navodi američki portal na srpskom jeziku.

Ovaj sabor se održava kroz redovna zasedanja svaku petu godinu, a ove je to spojeno i sa proslavom velikog jubileja.

Podsećajući na to da su sabori tradicija srpskog naroda na kojima su se nekada rešavala značajna pitanja, okupljajući ljude svih slojeva i staleža, te političkih opredeljenja i uvažavajući različita mišljenja i stavove, vladika Longin smatra da su „raznorazne diktature, nametanja lidera i političkih partija“ danas razbili tu sabornost.

„Crkva je imala značajnu ulogu u tom okupljanju jer nije stranačka, ni politička, nego narodna i otadžbinska organizacija. Mudri političari kojih je bilo ranije, a nadam se da će ih biti i danas, nikada nisu pokušavali da crkvu smeste pod nekakav stranački šator, jer je crkva lađa koja plovi i na kojoj ima mesta za sve ljude, ako veruju u Boga i vole svoj narod, spremni su da se žrtvuju za njegovo jedinstvo i slogu. I takvi sabori nama nedostaju, jer je na njima narod vodio odlučujuću reč. Neko bi u takvim situacijama bio predsedavajući, ali bi kao i svi imao pravo na samo jedan glas, što je bila suštinska demokratija“.

Vladika je govorio i o savremenim izazovima sa kojima se susreću Srbi u Americi po pitanju očuvanja svoje kulture i tradicije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.