Vlada Srbije širi kolonizaciju na Severu

Vest je prevedena sa albanskog
 
Srpska vlada je odavno počela da širi srpske kolonije na severu. To čini i gradnjom šest kolektivnih visokih stambenih objekata, bez da pita ijednu od institucija.
 
Iako se u Ahtisarijevom dokumentu navodi da se bilo kakva kolektivna izgradnja treba suspendovati, naročito u bezbednosnoj zoni, uz obalu Ibra, samo u 2007. godini počela je izgradnja pet stambenih objekata sa 180 stanova.
 
A paralelne strukture koje rade pod palicom iz Beograda, nastavljaju da sprečavaju izgradnju i popravku  kuća koje su srpske snage spalile i uništile. Poslednji takav slučaj jeste u naselju Brđani.
 
Srpska vlada, ne samo što nastavlja da gradi stanove za Srbe na severnom Kosovu, već praktično nudi različite pogodNosti čak i onim Srbima koji nisu nikada bili stanovnici Mitrovice, kako bi promenili etnički sastav stanovništva. 
 
Stanovnik severne Mitrovice, Albanac Adam Mripa kaže: "Iz Hrvatske su došli kninski Srbi, Republika Srpska pomaže u izgradnji zgrada. Srbija konstantno nastavlja da izgrađuje i ja pozivam kosovsku Vladu da recipropcitetom vrati albanske žitelje, ne samo Srbe!"
 
Većina albanske imovine na severu Mitrovice se kupuje kroz takozvano Srpsko nacionalno veće, za koje se smatra da ima direktnu podršku od srpske vlade. Srpska vlada ne kupuje samo nepokretnosti, već vodi i oštru kampanju kako bi proterala albansku populaciju.
 
Besa Luža-Opononiste kaže: "Ovo je situacija stagnacije. Bez obzira na uvek konfliktnu situaciju, u ovoj situaciji, ne možeš sam da gradiš, ali ni da stopiraš druge u izgradnji, a koja nije u skladu ni sa urbanističkim planom koji su još pre doneli Srbi. I ova situacija je činjenično stanje i trajaće sve do održavanja referenduma."
 
U Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja kažu da će sve one zgrade koje su izgrađene nakon snimanja iz vazduha biti i srušene.
 
Ministar Dardan Gaši kaže: "Što se tiče ranijih izgradnji koje su se pre dešavale, a pre vazdušnog snimanja, prema zakonima Republike Kosovo, jedini način jeste da se legalizuju."
 
Gaši kaže da će zatražiti detaljni informaciju od opštine Mitrovica kada su te zgrade i izgrađene.
 
"Mi nismo bili uključeni u krajnje pregovore na severu, sada mi tražimo da budemo aktivni i u tom delu i da postupamo po zakonu," kaže Gaši.
 
Glavni pregovarač u razgovorima sa Srbijom, Edita Tahiri, rekla je za RTK da je pitanje onoga što Srbija radi na Kosovu pitanje koje se treba rešavati unutar Kosova, jer je to pitanje pod suverenitetom zemlje. Ona je upozorila da će predizeti mere i neće dozvoliti ilegalne investicije na Kosovu.
 
"Vi znate da postoje sporazumi i zakoni da druge države mogu da investiraju na Kosovu, ali preko institucija Republike Kosovo, a zatim da naše institucije dostave sredstva na potrebnu destinaciju, i svaka druga praksa se neće se dozvoliti i biće sanakcionisana zakonima na snazi," rekla je Edita Tahiri.
 
Prema statistici koju imaju međunarodna tela za severni deo Mitrovice, 15 hiljada stanovništva činili su  Albanci, a sada je ostalo samo 4 hiljade. Kao što je poznato, Albanci su činili većinu u ovom delu, od kojih je većina pobegla od srpskih ekstremista tokom i nakon rata. Ovde moramo naglasiti i etničko čišćenje koje je Srbija učinila 11. februara 2000. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.