Uzbuna zbog pretnji Džihada

Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan
 
Kosovske vlasti i međunarodni zvaničnici u stanju pripravnosti zbog pretnji lokalnih džihadista. Radikalni islamisti prete smrću umerenim imamima. Kosovski ”kasapin” Lavdrim Mudžaheri: ”Učinio sam isto što i borci OVK tokom rata.”
 
Mogućnost skorog povratka oko 150 radikalnih islamista sa Kosova koji se bore u Iraku i Siriji, ozbiljno je zabrinula lokalne vlasti i međunarodne zvaničnike, posebno posle serije pretnji smrću upućenih umerenim imamima.
 
Kosovska policija proverava ozbiljnost pretnji imamima džamija u Mitrovici i Peći, kojima su radikalni islamisti poslednjih dana ”pretili odrubljivanjem glave”, pošto su javno kritikovali Lavdrima Mudžaherija.
 
Mudžaheri je, preko noći, postao glavna zvezda kosovske političke scene pošto je na internet postavio fotografije na kojima se vidi kako za sada neidentifikovanom sirijskom dečaku nožem odseca glavu.
 
”Optužuju me da sam odsekao glavu čoveku? Jesam. Učinio sam ono što su tokom rata radili borci OVK. Te slike je video ceo svet”, rekao je Mudžaheri albanskom dnevniku Dita.
 
Mudžaheri je takođe objasnio da je ubio sirijskog dečaka jer je ”bio špijun”, te da je njegov postupak ”u skladu sa Kuranom”.
 
Kosovo se već mesecima suočava sa ozbiljnim problemima zbog rastuće snage radikalnih islamista, grupe koja je u poslednjih petnaestak godina, tek povremeno okupirala pažnju javnosti, mahom zbog neumerenih izjava.
 
Eskalacijom rata u Siriji, međutim, problem je postao prilično ozbiljan, jer su džihadisti počeli da prete kosovskim vlastima i međunarodnim zvaničnicima, najavljujući bombaške napade na policijske stanice i američku bazu Bondstil.
 
Prethodno, Albanac sa Kosova Blerim Heta postao je prvi balkanski bombaš-samoubica, pošto se razneo u Bagdadu i tom prilikom ubio tridesetak ljudi.
 
Muhadžeri je jedan od prvih kosovskih boraca koji je otišao u Siriju i smatra se za jednog od vođa albanskih mudžahedina u Siriji i Iraku. Kosovsko pravosuđe ga takođe smatra ključnom osobom za regrutovanje Albanaca za džihad.
 
Radikalni islamisti na Kosovu bili su pod budnom paskom američkih tajnih službi još od napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, pa je uspeh kontroverznih islamskih organizacija koje su regrutovale potencijalne džihadiste, bio prilično ograničen.
 
Takav sistem ”kontrole” se, u velikoj meri, raspao početkom rata u Siriji, pa se računa da je sa Balkana u džihad otišlo najmanje 500 dobrovoljaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.