Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz osnovnih prehrambenih proizvoda i ograničila cenu naftnih derivata

vlada
FOTO: Vlada Srbije

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja će važiti od danas do 11. aprila, odnosno 30 dana.

„Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava“, navodi se na sajtu Ministarstva.

Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Doneta je odluka i o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na naftne derivate – olovni i bezolovni benzin i gasna ulja.

Odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini. dopunjena je.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala važiće do 31. decembra 2022. godine.

Vlada je donela i odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih prehrambenih proizvoda – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.

„Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuju fiskalizacija, a kojom se omogućava novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model e-fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi, od 15. marta do 5. aprila.

Prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta. Za ostvarivanje subvencija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće.

Obveznicima se uplaćuje po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto“, objasnili su iz Vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.