Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine; od ponedeljka protesti radnika na Severu

19:00TV Most: Protesti radnika Trepče su zakazani za devet časova ujutru, na lokaciji selo Rudare, u opštini Zvečan i ispred flotacije Trepče u Leposaviću. Pozivaju se svi radnici Trepče da uzmu učešće u najavljenim protestima.

15:28 – KoSSev: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, izjavio je danas da Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje RHMK "Trepča" od strane Prištine, jer je većinski vlasnik ove fabrike na Severu Kosova Fond za razvoj Republike Srbije, upozorivši da će to ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije. A od sutra počinju i protesti radnika ovog nekadašnjeg industrijskog giganta sa Severa, obavestio je sindikat Trepče Vladu Srbije. Poslušajte TONSKI snimak ove konferencije peuzet sa sajta Vlade Republike Srbije OVDE.

Đurić je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Vlade ocenio da se radi o jednostranom otimanju i konfiskaciji koja je najavljena za 2. februar. 

"Vlada Srbije smatra da taj čin obesmišljava ceo pregovarački proces u Briselu," rekao je Đurić, naglasivši da od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i Metohiji i oko 20.000 članova njihovih porodica.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, ocenio je takođe da bilo kakva promena vlasništva Trepče može destabilizati situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzmanje Trepče od strane Prištine," rekao je Antić.

A ministar privrede, Željko Sertić, naveo je da je oko 56 odsto kapitala Trepče u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, kao i to da taj kombinat ima dugove od oko 400 miliona dolara.

Povezan članak:

Srbi traže da se pitanje Trepče hitno stavi na pregovarački sto u Briselu

"Među 502 preduzeća za privatizacuiju, formalno je bila i Trepča i za nju je dobijeno četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva – iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD," istakao je Sertić i ocenio da to rečito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je odlučila da za 19 kompanija sa Kosova i Metohije bude obustavljena privatizacija dok traju pregovori u Briselu.

Američka ambasadorka: Trepča težak posao

Američka ambasadorka u Prištini, Trejsi Džejkobson, ocenila je danas da je rešavanje sudbine Trepče ”težak posao”, javila je RTK2.

Džejkobson je na Tviteru napisala da kosovska vlada radi na ”sprečavanju likvidacije Trepče, priznajući odluku suda, interes zajednice i realnost budžeta”. 

”Težak posao”, napisala je američka ambasadorka Džejkobson.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju Republike Srbije će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je dalje ministar privrede.

Sertić je dodao da se paralelno sa pregovorima u Briselu vode i razgovori sa privrednicima, te je u svakoj prilici navedeno da privrednici ne žele da stabilnost u regionu vrate korak unazad.

Na kraju, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, pokazao je novinarima zvaničan dopis sindikata Trepče koji su najavili da će od sutra biti u štrajku, dok se ne razjasni vlasništvo u Trepči, napominjući da je jasno da je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije.

Tanjug: Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje "Trepče"

I predstavnici Liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini izrazili su svoje neslaganje sa najavljenim potezima Prištine.

Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, rekao je da će gradonačelnici četiri opštine, ako dođe do preuzimanje Trepče, prekinuti svaku komunikaciju sa kosovskim vlastima i naglasio da 40 odsto stanovništva na Kosovu zavisi direkno od rudnika Trepča.

"Od načina na koji će biti rešen problem Trepče, zavisi i socijalni mir na KiM", rekao je Marić.

Kosovski ministar za povratak i zajednice, Aleksandar Jablanović, rekao je da je Trepča "pitanje svih pitanja" i ukazao da je neprihvatljivo da se pitanja rešavaju na takav način.

"Moramo razgovarati o svim temama i o onima koje nam se ne sviđaju," rekao je Jablanović. 

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, rekao je da je šteta već učinjena, kada je reč o stabilnosti na KiM i pozvao vlasti u Prištini da se kroz razgovor pronađe rešenje, kako bi se situacija popravila.

On je rekao da je ova odluka kosovskih vlasti doneta bez konsultacija sa predstavnicima Liste Srpska u pokrajinskoj vladi i da je sada jedino moguće rešenje da se 2. februara ne usvoji sporni zakon.

"Protest će trajati dok se razgovori o Trepči ne vrate za pregovarački sto," dodao je Vulin, a saopštila Vlada.

Na ovoj konferenciji bili su i srpski predstavnici sa Kosova i Metohije.

 


A nakon zajedničkog sastanka sindikata Trepče i rukovodstva u petak, sa Severa Kosova saopšteno je da je odluka da se u ponedeljak u Priština izglasa Zakon o javnim preduzećima, kojima bi se Trepča stavila pod kontrolu kosovskih vlasti, izazvala "strah i ogorčenje" i upozoreno da bi to moglo "izazvati nemire na Severu" i takođe, zatraženo da se pitanje Trepče "hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu". 

"Svako rešenje kojim bi se zanemarila vlasnička struktura Trepče, čiji je većinski vlasnik Fond za razvoj Republike Srbije – ne bi bilo prihvatljivo i primenljivo," naveo je na hitnoj konferenciji za novinare u petak, direktor Trepče, Jovan Dimkić. On je upozorio da bi jednostrano donošenje ovog zakona o javnim preduzećima poremetilo i drastično pogoršalo i ekonomsku i političku situaciju na KiM-u.

Prema ranijim najavama, skupština Kosova u ponedeljak će, po hitnom postupku, razmotriti predlog zakona za izmene i dopune Zakona o javnim preduzećima, kojim planira da Rudarsko-metalurški kombinat Trepča transformiše u javno preduzeće, odlučilo je u četvrtak Predsedništvo Skupštine.

Ako bi predloženi zakon bio usvojen, Kosovska agencija za privatizaciju više ne bi bila nadležna za kombinat Trepča.

A samo dan nakon posete Kosovu i Metohiji, srpski premijer Aleksandar Vučić je izašao u javnost sa stavom da je to pitanje u ovom momentu najozbiljnije pitanje za Srbiju koje je iskrslo, ali da se nada da će Vlada Srbije to uspeti da reši i da do ponedeljka "nema spavanja", a da je on već upoznao sa ovim problemom zapadne partnere.

"Ako to Albanci urade unilateralno, odnosno jednostrano, to bi bio težak udarac za dijalog srpske i albanske strane," rekao je u u četvrtak srpski premijer, dodajući: 

"Na tome sam danas radio i radiću i sutra, za nas nema spavanja do ponedeljka." 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.