Gujon: Priveden sam na Merdaru, zabranjen mi ulazak na Kosovo

Arno Gujon
Arno Gujon

Francuski humanitarac, Arno Gujon, koji živi u centralnoj Srbiji danas je na prelazu Merdare priveden, a potom mu je zabranjen ulazak na Kosovo na neodređeno vreme, potvrdio je večeras sam Gujon. 

„Danas sam na prelazu Merdare bio priveden, pretresen i data mi je zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju na neodređeno vreme bez obrazloženja,“ naveo je on u široj objavi na društvenim mrežama.

Vest o privođenju tokom dana javljali su mediji i televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Kosovska policija se do sada nije oglasila, odakle su za RTK2 samo kratko potvrdili da je Gujon i priveden.

Francuski humanitarac, u javnosti poznat po pomoći za kosovske Srbe, trebalo je da, kako su mediji ranije izvestili, prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje u selu Prekovce kod Novog Brda.

Pokušaj Gujona da otputuje na Kosovo usledio je samo dan nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetio Sever Kosova i incidenta u srbičkom kraju gde su veterani takozvane Oslobodilačke vojske Kosova organizovali protest, protiveći se Vučićevoj poseti srbičkom selu Banje. Ovo selo Vučić je trebalo da, prema zvanično predstavljenoj satnici iz predsedništva – poseti u nedelju.

Privođenje Gujona osudila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.