Gazeta Express: Kosovska vlada platila 100 hiljada evra za sumnjive Tačijeve poslove, predsedništvo da plati 1,250 miliona američkoj lobističkoj kući

Tači beta
Foto: Beta

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji dodeljeno je više od milion evra. Novac će platiti država, dok će kompanija Ballards, prema detaljima ugovora, lično služiti predsedniku Hašimu Tačiju. Sada je Vlada izdvojila dodatnih 100 hiljada evra za Predsedništvo. Express saznaje da će se i ova sredstva dati istoj kompaniji. Međutim, predsednik Tači je o ovom poslu odlučio da ne govori. Njegov kabinet nije dao detalje u vezi sa ovim slučajem, niti obrazloženje zašto treba da doplati američkoj kompaniji.

Predsednik Tači decembra prošle godine našao je kompaniju sa kojom sarađuju njegovi prijatelji, Edi Rama i Redžep Tajip Erdogan, kako bi mu pomogla da popravi svoj međunarodni imidž.

Predsedništvo se pravdalo time da se preko milion evra plaća kompaniji Ballards & Partners kako bi se približili američkoj Vladi.

U to vreme, predsednik je trpeo štetu zbog nedostatka susreta sa stranim liderima, a Ballards bi mu omogućio da se približi administraciji predsednika Donalda Trampa.

Iako je prošlo godinu dana, potpisivanje o astronomskom iznosu 22. decembra 2017. nije bilo dovoljno. Predsedništvo je tražilo dodatna sredstva, međutim, nije dalo nijedno obrazloženje.

Vlada je u utorak odgovorila na njihov zahtev, odvojivši 100 hiljada evra.

„Kabinet vlade usvojio je i odluku za odobravanje zahteva Kancelarije predsednika za izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 100.000, za konsultantske usluge američkoj kompaniji Ballards&Partners,“ navodi se u saopštenju Vlade.

Iako su sredstva odvojena, Vlada ne zna gde će se ona potrošiti.

„Zahtevi za budžet koji iz Predsedništva stižu su na određenoj budžetskoj liniji. Za šta tačno i kako se posle usmeravaju ta sredstva je u nadležnosti Predsedništva,“ kažu iz Vlade Kosova za Express.

List Express je tokom istog dana zatražio objašnjenje i iz Predsedništva i Ministarstva finansija, ali, odgovor nisu dobili.

Osim iznosa koji je sada postao javan i potražnje novih sredstava, sada, godinu dana od tog sporazuma, nema ničeg drugog konkretnog, a ne zna se ni kakav je uticaj ostvario na međunarodne odnose Kosova.

I dok nadležne institucije nisu dale odgovor, Express je sa druge strane obezbedio dva dokumenta iz ove kompanije.

To su dokumenta od ove godine a koja su poslata departmentu za pravosuđe u Vašington. U ovim elektronskim porukama su samo vesti koje su objavljene u kosovskim medijima i aktivnosti lidera.

Osim ovih tekstova, kakvu još ulogu Ballards igra u Trampovoj administraciji, nije poznato.

Potpisivanje ugovora se dogodilo kritične noći kada se na Kosovu diskutovalo o ukidanju Specijalnog suda. Za to nije bilo otvorenog tendera, a Kompanija Ballards&Partners bila je jedini konkurent.

Kancelarija predsednika plaća 52 hiljade dolara mesečno za strateške konsultacije i usluge zagovaranja kompaniji sa sedištem u Americi. Ukupno, Predsedništvo će za dve godine platiti milion i 248 hiljada evra, koliko će trajati ugovor potpisan decembra 2017.

Rok sporazuma ovog ugovora stupio je na snagu 22. decembra 2017. i biće na snazi do 21. decembra 2019. Od 21. decembra 2018, ovaj sporazum može da se prekine uz prethodno pisano obaveštenje, rok od 30 dana predviđen je za obe strane.

Prema ugovoru koji je Express ranije objavio, kompanija Ballards&Partners, pružaće kancelariji predsedništva usluge strateškog konsultovanja i usluge zastupanja interesa u vezi sa njenim odnosom sa američkom Vladom. Ballard&Partners ispunjavaće uslove koje Kancelarija predsedništva s vremena na vreme bude imala.

Kompanija, takođe, ima zadatak da savetuje predsednika i da zagovara u ime Predsedništva za sva pitanja koja predsednik vidi kao potrebna i pogodna pred američkom vladom.

Ballards ima sedište na Floridi i njen predsednik je jedan od ljudi najbližih Trampu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.