Vlada odbija termocentralu, razmatra ponudu Vesli Klarka

Izvor: Koha (tekst je preveden sa albanskog)

Kosovskoj vladi je trebalo tri godine da pronađe način za razmatranjem tri zahteva za privatne investitore koji žele da iskoriste rezerve uglja na Kosovu, piše danas Koha Ditore.

Više od dve godine tri investitora nisu dobila nikakav odgovor od kosovskih institucija, koji žele da ulažu u projekte koji se zasnivaju na eksploataciji uglja na Kosovu.

Kompanija bivšeg komandanta NATO-a, generala Vesli Klarka, "Envidety", zatražila je dozvolu za tri lokacije na Kosovu za proizvodnju ulja kroz podzemnu gasifikaciju uglja.

Sam projekat je inovacija, jer trenutno ne postoji završen takav projekat ovog preduzeća.

Kompanija "EmberClear" zatražila je dozvolu za izgradnju elektrane sa kapacitetom od 330 megavata u Istoku, navodi Koha. Ali nedavno je i grčka kompanija "Titan" zatražila dozvolu za korišćenje uglja, koja želi da poveća kalorije uglja koji će koristiti za potrebe spaljivanja za velike kompanije, uključujući tu i fabriku cement "Sharrcemi", koja je njena imovina. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.