Vlada Kosova: Traže smenu zbog trgovine ljudima

Vlada Kosova usvojila je danas, na svojoj redovnoj sednici, odluku o razrešenju jednog od članova kosovskog organa za razmatranje javnih nabavki, Bajrama Zogijanija, koji je 2014. godine uhapšen i optužen za trgovinu ljudima i seksualne odnose sa maloletnicom. Nije poznato, međutim, zašto Zogijani nije razrešen dužnosti ranije. 

"Za sada dva člana aktivno rade u Organu za razmatranje javnih nabavki i jedan član koji je u sudskom postupku, za kojeg danas predlažemo da ga Skupština razreši po zakonskom osnovu…I da bi bilo jasnije, kako ne bismo odlučili bez argumenata, radi se o Bajramu Zogijaniju, koji je uhapšen 24. decembra 2014. pod sumnjom za trgovinu ljudima. Do sada je proveo oko 14 meseci u pritvoru, a sudski postupak protiv njega još nije završen, ali u isto vreme nije preduzeta nikakva mera od strane Organa za razmatranje javne nabavke," rekao je kosovski premijer Isa Mustafa. 

U Organu za razmatranje javnih nabavki trenutno rade samo dva od ukupno pet članova, te su na prethodnoj sednici vlade, ranije ove nedelje, članovi kosovske vlade predložili imenovanje još tri člana. 

Ovaj organ sprovodi žalbene postupke za razmatranje predmeta nabavke, koje podnose kompanije koje su se javile, na primer, na tender, ili onog koji je taj tender raspisao, na primer opština. 

On je dodao da je Zogijaniju plata isplaćivana, ali i da "nije mogao, niti može i dalje da obavlja dužnost," dok je pitanje njegove odgovornosti za delo koje mu se stavlja na teret "pitanje o kojem pravda treba da da svoj sud".

Mustafa je dodao da će pisano obrazloženje vlade za razrešenje Zogijanija biti priloženo odluci, a da će konačnu odluku o razrešenjeu doneti Skupština.

Zogijani je uhapšen krajem 2014. zajedno sa još 8 lica, a na teret mu se stavlja da je učestvovao u trgovini ljudima, ali i da je imao seksualne odnose sa maloletnicom. 

On je, kako su tada preneli mediji, stupio u kontakt sa posrednikom, koji je zatim kontaktirao krijumčare ljudima, a oni mu zatim, za određenu količinu novca, "poslali žrtvu mlađu od 16 godina".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.