"Vlada Kosova smatra neprihvatljivim hapšenje Kosovara sa srpske poternice"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na današnjoj sednici Vlade Republike Kosovo, ministar bezbednosnih snaga Kosova Haki Demoli, obavestio je kabinet o hapšenju Gafura Dugolija od strane makedonskih vlasti u petak, zvaničnika Ministarstva KBS-a i bivšeg vojnika OVK, navela je vlada u saopštenju.

"On je priveden na granici između Kosova i Makedonije, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Republika Srbija, zbog navodnih 'ratnih zločina'. Tako da, koristim priliku da na ovom sastanku Vlade zatražim da nadležna ministarstva, odnosno, Vlada Kosova, nastavi sa naporima diplomatske, ali i pravne prirode, kako bi što pre oslobodila Gafura Dugollija, ali i u isto vreme vidi i nađe mogućnost za razgovor kako se u budućnosti ne bi ponovili takvi nalozi za hapšenje bivših pripadnika OVK," rekao je Demoli.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je da vlada mora da reaguje na ovaj događaj i sada ostaje pitanje koje se mora rešiti, prenosi Koha.net.

Imajući u vidu činjenicu da Kosovo i dalje nije član Interpola, premijer Mustafa kaže da to stvara poteskoće za pristup preliminarnim informacijama vezanim za spisak imena koja su data, imajući u vidu da oni ulaze u sistem određenih zemalja i deluju u skladu sa pravilima.

"Mi smatramo da su takve akcije neprihvatljive," rekao je Mustafa i dodao da treba tragati za rešenjem kako da se Srbija odrekne tih akcija, a da se onda to reguliše u okviru međunarodnih pravila.

Vršilac dužnosti spoljnih poslova Petrit Seljimi, rekao je da je, ovih dana, bio u stalnom kontaktu sa ambasadorom Iljberom Hisom i makedonskim vlastima kako bi se ovaj slučaj rešio.

"Znate da je ovo drugi put u roku od 12 meseci da se bivši pripadnici OVK hapse. Imamo i institucionalne lidere koji imaju posao. Zaista će pitanje poternica koje je izdao Interpol od strane srpskih institucija – koja je nelegalna, verovatno morati da se reši u Briselu, u skladu sa dijalogom, jer je sada – 10 godina – dugoročni problem. Mi nemamo naznaka da makedonska strana neće učiniti isto kao i druge zemlje, Slovenija, Nemačka, koje su imale neke slučajeve, a u skladu sa procedurama koje oslobađaju, tako da imamo stalne kontakte. Ali to ne bi trebalo da bude politizovano i one ne treba da postanu žrtve provokacija Srbije u ovom slučaju – jer to je njihov krajnji cilj samo da isprovociraju situaciju u zemlji," rekao je Seljimi.

Ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da su odmah po prijemu obaveštenja od Ministarstva spoljnih poslova o ovom slučaju pisali Evropskoj uniji, kao i da oni nastoje da se ovo pitanje reši, ali i da nisu naišli na pozitivan odgovor od srpske strane. 

"Naglasili smo činjenicu da izgleda kao da su podaci zastareli, te i da se ne vrše izmene i to stvara probleme. Od 2011. godine insistiramo da se o ovom pitanju razgovara u Briselu, međutim srpska strana ne pokazuje volju. Ali i sama Evropska unija je spremna da pomogne na različite načine da se stvari ne zakomplikuju. Verujem da ćemo u budućnosti nastaviti sa tim naporima. U kontaktu smo sa Evropskom unijom o ovim pitanjima. Tražiti dodatne informacije o ovim stvarima, ako se situacija ne promeni," rekla je Tahiri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.