Vlada Kosova povlači platformu o dijalogu sa Srbijom: Tači glavni pregovarač

Izvor: Gazeta Express (Teksta je izvorno preveden sa engleskog)

Platforma Vlade Kosova o dijalogu sa Srbijom, koja predlaže da vodeću ulogu u dijalogu ima predsednik Tači, danas je povučena sa dnevnog reda Parlamenta. Povlačenje je izvršeno po nalogu premijera, Ramuša Haradinaja. Taj potez je usledio nakon snažne kritike opozicionih stranaka koje osporavaju ulogu Tačija kao glavnog pregovarača u pregovorima u kojima posreduje EU.

Ministar za rad i socijalnu zaštitu Skender Rećica je u ime Vlade dao predlog za povlačenje Platforme o dijalogu sa Srbijom, a kako bi se, kako je rekao – „dobilo više vremena za izgradnju unutrašnjeg konsenzusa“.

„U ime premijera Ramuša Haradinaja, tražim vašu podršku da se povuče platforma o finalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa između dve države, a koja je prosleđena Parlamentu 23. aprila 2018. godine, kako bismo dobili više vremena za izgradnju nacionalnog konsenzusa i nastavak konsultacija,“ rekao je Rećica u parlamentu.

Opozicione stranke – Demokratska liga Kosova (LDK), Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija (PSD) – izjavile su da njihovi poslanici neće podržati vladinu platformu u parlamentu i protive se tome da predsednik Hašim Tači dobije vodeću ulogu u dijalogu sa Srbijom.

LDK je u saopštenju za javnost u ponedeljak saopštio da je platforma Vlade „neozbiljna“ i da je njeni poslanici neće podržati kao takvu.

Samoopredeljenje tvrdi da Predsednik Kosova nema nadležnost da vodi dijalog sa Srbijom i traži osnivanje parlamentarne komisije za ocenu svih dosadašnjih sporazuma sa Srbijom.

Predstavnici PSD-a izjavili su u ponedeljak da neće podržati bilo kakav plan Vlade o dijalogu sa Srbijom, a koji zanemaruje parlament.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.