Kurti: Srbi se plaše Beograda, ZSO nije njihova želja

Aljbin Kurti
Foto: AFP

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, smatra da „buduća kosovska vlada treba Srbima da ukloni strah od Beograda“, i da Zajednica srpskih opština „nije želja Srba, već Beograda“, prenosi RTK2. Na ovu izjavu reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručivši, sa druge strane, da je ZSO „sredstvo da se Srbi na KiM sačuvaju od nasilnika poput Kurtija“.

„Na Kosovu sada imamo 130.000 Srba. Preko dve trećine njih živi južno od reke Ibar, ali osim toga, trenutak koji me je naterao da shvatim da smo možda i mi zanemarili pitanje lokalnih Srba ima poseban datum, 23. decembar 2015. Odluka Ustavnog suda koja kaže da je Zajednica srpskih opština neustavna“, rekao je je Kurti za RTK.

On smatra da se Srbi plaše Beograda.

„Sledećeg dana nije bilo protesta kosovskih Srba. Dakle, nije da su oni želeli Zajednicu, nego Beograd. Oni su samo uplašeni“, rekao je Kurti.

„Ja mislim da mi kao albanska većina i mi kao država Kosovo, kao buduća vlada, imamo odgovornost da zaštitimo Srbe, tako da oni otklone taj strah od Beograda“, naveo je dalje.

Đurić: ZSO sredstvo da se Srbi na KiM sačuvaju od nasilnika poput Kurtija

„Zajednica srpskih opština je nasušna potreba Srba na Kosovu i Metohiji i sredstvo da se sačuvaju upravo od nasilnika poput Kurtija, a to što on negira obavezu njenog formiranja svedoči o tome da je srpski narod spreman da toleriše samo ako se pretvori u kolektiv bez ikakvih prava i političkih ambicija“, u pisanoj izjavi reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.