Vlada će privremeno obustaviti izgradnju hidroelektrana

Strpce Bageri Hidroelektrana
Bager firme Matkos group na mestu Obe reke/Foto: RTV Kim

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Radovi na izgradnji hidroelektrana biće privremeno obustavljeni, kao i izdavanje dozvola za izgradnju novih, najavio je zamenik ministra u Ministarstvu životne sredine, Avni Zogiani.

Zogiani je u intervjuu za KTV rekao da je prethodna vlada odobrila dozvole nepridržavajući se zakona, priznajući da je „Kel-Kos“ naveo veliku štetu okolini u opštini Dečane.

Zogiani je u utorak boravio u Bitinji u Štrpcu gde se takođe gradi hidroelektrana, a nakon te posete kompanija „Matkos Group“ najavila je da će poslati Kosovo na londonsku arbitražu ukoliko nastavi da ometa energetska ulaganja na Kosovu, prenosi KTV.

Zamenik ministra je rekao da ova reakcija pokazuje da nešto nije redu.

Koha prenosi da je poseta zamenika ministra Bitinji „podigla nadu“ kod građana u opštini Dečane, gde rade tri hidroelektrane.

Vlada Kosova imenovala je u sredu sekretara Ministarstva za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Izedina Bitićija (Izedin Bytyqi) umesto Arbena Čitakua (Arben Çitaku).

Čitaku, koji je dugi niz godina bio i sekretar u Ministarstvu životne sredine izdao je sve sporne dozvole za izgradnju hidroelektrana na Kosovu.

Stanovnici sela Donja Bitinja u opštini Štrpce ponovo su u sredu organizovali proteste protiv izgradnje hidroelektrana duž reke Lepenac.

Na celom Kosovu rade 14 mini hidroelektrana i 21 drugih koji su u različitim fazama izgradnje, podseća Koha.

KoSSev: Srbi i Albanci već duže od godinu dana aktivno protestuju zbog izgradnje minihidroelektrana na rekama u opštini Štrpce. Strahuju da će im egzistencija biti ugrožena i tvrde da se izgradnja nastavlja uprkos kršenju kosovskih zakona, uz podršku Kosovske policije koja je više puta upotrebila, kako meštani svedoče, prekomernu silu kako bi rasterala meštane koji protestuju.

Meštani ove opštine strahuju i da bi izgradnjom ove mini hidrocentrale mogli da ostanu bez pijaće vode. Međutim, meštani Donje Bitinje i jestu ostajali bez vode u više navrata a upravo zbog, kako tvrde, radova na izgradnji minihidroelektrana.

 O ovome kao i o svim problemima sa kojima se zbog izgradnje MHE svakodnevno suočavaju stanovnici Sirinićke župe, meštani Štrpca – Stojan Josimović i Dobrivoje Stevanović, nedavno su govorili u emisiji KoSSev portala PROPITIVANJE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.