Donja Bitinja ponovo bez vode zbog izgradnje MHE

MHE Donja Bitina
FOTO; Kallxo

Meštani sela Donja Bitinja ponovo su ostali bez vode zbog nastavka izgradnje minihidrocentrale na reci Lepenac. Vodu za piće nemaju već sedam dana, a svoje nezadovoljstvo juče su iskazali organizovanjem protesta – jednog u blizini radova na Lepencu i drugog ispred zgrade opštine u Štrpcu.

Ovo nije prvi put da su meštani Donje Bitinje bez vode zbog radova na izgradnji MHE. Kako su prethodno za RTV Kim potvrdili meštani ovog sela na jednom od prethodnih protesta, voda je nestala još krajem novembra kada je tokom izgradnje MHE „pogođena žica Lepenca“ nakon čega je izvorište sa kojeg se meštani ovog sela snabdevaju pijaćom vodom presušilo.

„Posle toga oni su se trudili da tu gde im je probilo stave neku tvrdu zemlju i vratili su vodu na par dana, ali sada već nedelju dana je nestala i nema je apsolutno više. Opet su se trudili meštani, ali nisu mogli da je vrate na isto mesto“, rekao je za KoSSev ovog jutra meštanin Donje Bitinje, Idriz Arifi.

Svoje nezadovoljstvo meštani ovog sela juče su ponovo iskazali protestima.

„Juče smo bili u devet sati tamo gde se vrše radovi zbog nezadovoljstva što su nas ostavili bez vode“, poručuje Idriz, navodeći da su ubrzo zatim došli pripadnici kosovske specijalne jedinice i lokalni policajci.

Kaže da im je saopšteno da je „došlo naređenje“ da im se mora omogućiti nastavak radova do ponedeljka, nakon čega će biti pokušano da se reši problem izvorišta reke Lepenac.

Protest je potom, prema njegovim rečima, nastavljen ispred zgrade opštine u Štrpcu nakon čega su zvaničnici ove opštine obavestili građane da će pokušati da cisternama napune bazene iz kojih se dalje distribuira voda za piće. Međutim, naš sagovornik tvrdi da se na taj način neće rešiti problem.

„Ranije su takođe punili bazen, ali to ne može da zadovolji potrebe meštana“, dodao je.

Meštani se nadaju da će ubrzo dobiti vodu, jer će u suprotnom biti primorani da ponovo svoje nezadovoljstvo iskažu protestom.

Srbi i Albanci već duže od godinu dana aktivno protestuju zbog izgradnje minihidroelektrana na rekama u opštini Štrpce. Strahuju da će im egzistencija biti ugrožena i tvrde da se izgradnja nastavlja uprkos kršenju kosovskih zakona, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i Kosovske policije koja je više puta upotrebila, kako meštani svedoče, prekomernu silu kako bi rasterala meštane koji protestuju. O ovome kao i o svim problemima sa kojima se zbog izgradnje MHE svakodnevno suočavaju stanovnici Sirinićke župe, meštani Štrpca – Stojan Josimović i Dobrivoje Stevanović, nedavno su govorili u emisiji KoSSev portala PROPITIVANJE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.