Vitina: Jevtić pozvao Srbe da se vrate u Podgorce

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, posetio je juče opštinu Vitina, sela Binač i Letnicu. On se tokom ove posete sastao sa gradonačelnikom Vitine, Sokoljom Halitijem, razgovaravši o povratku, bezbednosti i infrastrukturnim projektima. Jevtić je istovremeno pozvao Srbe iz sela Podgorce, koji trenutno žive u selu Vrbovac, u opštini Klokot – da se vrate u svoje kuće, koje je ovo ministarstvo ranije izgradilo, saopšteno je iz ministarstva za zajednice i povratak.

"Ministasrtvo za zajednice i povratak je tamo izgradilo 34 kuća u ranijem periodu. Međutim, te kuće su danas prazne, i te porodice žive u opštini Klokot, konkretno u selu Vrbovac," rekao je Jevtić i dodao:

"Mi ćemo organizovati sastanak sa porodicama koje su zainteresovane da se vrate u selo Podgorce, kako bi smo stanje kuća, koje trenutno nije baš najbolje – popravili, ali da ta popravka kuća bude sa ciljem konačnog povratka tih ljudi."

Jevtić je dodao i da je Haljiti potvrdio da nema "nikakvih bezbednosnih problema", te da će se takođe, razgovarati sa porodicama kako bi saznali zašto se nisu vratili u novoizgrađene kuće.

"Ono što sam mogao da čujem od gradonačelnika Haljitija je da nema nikakvih bezbednosnih problema za povratak ovih ljudi, što je, svakako, dobra informacija, ali mi želimo da i sa porodicama razgovaramo i vidimo razloge zbog kojih oni nisu hteli da se vrate," rekao je Jevtić.

Haljiti i Jevtić su posetili i jedan od infrastrukturnih projekata u ovoj opštini – rečno korito pored puta Vitina-Binač koji se uređuje, a za čiji je završetak radova ministar obećao i pomoć, takođe, najavivši da će ministarstvo finansirati radove na fasadi na Crkvi u Vitini, čišćenje pravoslavnog groblja, kao i to da će sa opštinom Vitina i ministarstvom poljoprivrede razmotriti mogućnost razvoja i poljoprivrede.

Jevtić je, takođe, u selu Binač posetio višečlanu porodicu Đurić, uručivši im šporet na drva, igračke i školski pribor za decu, ali i hrvatsku zajednicu u Letnici, gde je u prostorijama Narodne kuhinje razgovarao sa meštanima, dostavivši, kako se navodi, "malu pomoć Narodnoj kuhinji" i obavestio jednu od prodica u ovom mestu – Dokić – da će im ministarstvo započeti izgradnju kuće.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.