Više od 98% visokih zvaničnika na Kosovu prijavilo imovinu

 

agencija za borbu protiv korupcije
Foto: Lajmi.net

Više od 98 odsto visokih zvaničnika prijavilo je imovinu u skladu sa zakonom, saopštila je kosovska Agencija za borbu protiv korupcije. Na ovoj listi našlo se 4819 imena, od kojih je 4755 njih prijavilo imovinu u propisanom roku. 

Od ukupnog broja zvaničnika koji su bili u obavezi da prijave imovinu, 35 viših javnih zvaničnika prijavilo je imovinu nakon propisanog roka, 16 nije prijavilo imovinu zbog opravdanih razloga, dok 13 njih nije uopšte prijavilo imovinu do sada.

Ovi zvaničnici su time prekršili zakon, te samim tim Agencija za borbu protiv korupcije može podneti krivične prijave tužilaštvu, prenosi Koha.

Međutim, direktor odeljenja za prevenciju korupcije u okviru Agencije kaže da su neki od njih obrazložili zašto kasne sa prijavom imovine.

Prošle godine njih 86 nije prijavilo imovinu. 

Agencija za borbu protiv korupcije je tada podnela krivične prijave zbog neprijavljivanja, ali agencija nije bila zadovoljna sudskim presudama, iako se za lažno prijavljivanje ili neprijavljivanje imovine može izreći kazna zatvora do 5 godina, prenosi Koha.

13 javnih zvaničnika koji nisu prijavili imovinu:

13 javnih zvaničnika koji nisu prijavili imovinu
Foto: Zeri

35 javnih zvaničnika koji su prijavili imovinu po isteku zakonskog roka:

35 javnih zvaničnika
Foto: Zeri
35 javnih zvaničnika
Foto: Zeri

16 javnih zvaničnika koji nisu prijavili imovinu zbog zdravstvenih i drugih razloga:

16 javnih zvaničnika
Foto: Zeri

Iz kosovske Agencije za borbu protiv korupcije poručuju da će proveriti sve tvrdnje zvaničnika povodom kašnjenja sa prijavom imovine i neprijavljivanja imovine nakon isteka propisanog roka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.