Više od 100 potvrđenih slučajeva britanskog soja virusa na Kosovu

gen genom korona kovid BBC
Science hoto library

Kosovsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je više od 100 slučajeva britanskog soja koronavirusa registrovano na Kosovu, prenosi prištinska Koha.

Ovo ministarstvo je nedavno predložilo kosovskoj vladi novi set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa o kojima će se danas odlučivati.

U obrazloženju za uvođenje novih mera koje prenosi prištinska Koha navodi se da je 147 pozitivnih uzoraka koronavirusa poslato na dalje testiranje kako bi se utvrdilo da li je reč o britanskom ili južnoafričkom soju virusa.

Od ukupnog broja testiranih uzoraka za čak njih 97,27% je potvrđeno da je reč o britanskom soju, dok nije bilo potvrde o južnoafričkom, naveli su iz ovog ministarstva.

U obrazloženju se takođe navodi da je u poslednje dve nedelje – od 19. marta do 1. aprila, registrovano ukupno 11.577 pozitivnih slučajeva, a da je preminulo čak 150 ljudi. Stopa smrtnosti je 1.29%.

Kosovsko ministarstvo zdravlja ocenjuje da je neophodno ograničiti slobodu kretanja, okupljanja i pružanja usluga i poslovanja.

Već danima se na Kosovu priča o uvođenju novih, strožijih mera u borbi protiv pandemije, među kojima su i zatvaranje tržnih centara, ugostiteljskih i drugih objekata. Iako za sada nema zvanične potvrde, mediji danas javljaju da će jedna od mera biti i uvođenje policijskog časa.

Mediji ujedno javljaju da se danas u 15:00 kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao sa svojim ministrima kako bi razgovarao o uvođenju novih mera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.