Više od 10.600 preduzeća registrovano na Kosovu u 2021, 3.000 zatvoreno za 2 godine zbog pandemije

FOTO: Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Tokom protekle godine, preduzeća su od institucija tražila više mogućnosti za svoj razvoj. Mere koje su preduzele vlade različitih država, zatim restrikcije u cilju sprečavanja širenja broja ljudi zaraženih virusom korona, duboko su uticale na preduzeća koja su bila primorana da se navikavaju na novi oblik poslovanja.

Usled kovida-19 neka preduzeća koja nisu bila u stanju da se izbore sa promenama koje su se desile, ugašena su , dok je za druge pandemija bila dobra prilika da se pokrene nešto novo na polju poslovanja.

Pandemija je, bez izuzetka, zahvatila Kosovo, ali za razliku od 2019. i 2020. godine, tokom 2021. registrovano je više preduzeća.

U odgovoru za Lajmi.net  kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine – MINT je saopštilo da je od 1. januara 2021. do 27. decembra 2021. registrovano ukupno 10,614 privrednih subjekata.

U 2019. godini, prema statistici, registrovano je 10.004 preduzeća, dok je u 2020. registrovano 9.805 preduzeća.

Kosovska vlada je poslednjih meseci odlučila da delimično ukine mere protiv kovida-19, dozvoljavajući slobodno kretanje građana do 23 časa.

Novim merama institucije su omogućile ugostiteljskim objektima da obavljaju delatnost do 22:30.

Ugostitelji su tražili od institucija da dozvole otvaranje noćnih klubova na početku zimske sezone, ali taj zahtev nije ispunila kosovska vlada.

KoSSev: Zbog pandemije na Kosovu za dve godine zatvoreno 3.000 preduzeća

Sa druge strane, usled pandemije koronavirusa, u poslednje dve godine na Kosovu je zatvoreno oko 3.000 preduzeća, dok je samo tokom 2021. ugašeno 1.519, saopšteno je iz kosovskog ministarstva trgovine i industrije, prenosi KosovaPress.

Većina zatvorenih preduzeća poslovalo je u sektoru trgovine na veliko i malo, u sektoru hotelijerstva, kao i u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Predsednik odbora direktora Kosovske komore preduzetnika, Skender Krasnići (Krasniqi), kazao je za KosovaPress da je broj zatvorenih preduzeća u stalnom porastu, alli i da se nova otvaraju.

On se nada da će kosovska vlada da odobri paket podrške, kako bi se sanirale posledice energetske krize.

Bivši kosovski ministar trgovine i industrije, Ismet Muljaj (Mulaj), međutim, smatra da je zapravo podatak o broju preduzeća koja su otišla u stečaj u 2021. veći od 3.000, tj. od onog koji je predstavljen u zvaničnim podacima.

Muljaj tvrdi da zbog složenih procedura za zatvaranje biznisa više desetina hiljada preduzeća nije zatvoreno, niti posluje, a dok je, dodaje, ostalo suspendovano.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.