Virusološkinja: Vakcinisati više od 80 odsto, situacija je više nego alarmantna

Virusološkinja Maja Stanojević kaže da bi idealni obuhvat vakcinacije kako bi se epidemija koronavirusa stavila pod kontrolu bio više od 80 odsto imunizovanih ljudi.

Stanojević za Newsmaxadria navodi da je jedino što može da se uradi dok se ne stigne do takvog obuhvata, primena mera poput nošenja zaštitnih maski, distanciranja i provera poštovanja mera.

„Vakcinacija i masovni vakcinalni obuhvat, kao i primena mera se ne isključuju nego se dopunjavaju i obe su neophodne“, ističe Stanojević.

Govoreći o primeni kovid propusnica od 22 časova u zatvorenim delovima ugositeljskih objekata, Stanojević ne misli da je realan efekat te mere u smanjivanju transmisije virusa i obolevanja, ali d aje njihovo uvođenje neophodno gde se okuplja veliki broj ljudi.

„U mnogim zemljama se već uveliko primenjuju, paralelno sa vakcinacijom“, navodi Stanojević.

Ona kaže da misli da bi vakcinacija trebalo da bude obavezna za zdravstvene radnike, ali i druge kategorije poput prosvetnih ili radnika u državnoj službi.

Tome su pribegle mnoge zemlje sa razvijenom demokratskom praksom, ističe ona.

„Nažalost, trenutna situacija je više nego alarmantna, više od 60 ljudi dnevno umire, jedan autobus dnevno naših sugrađana nestane i to je potpuno strašno“, upozorava virusološkinja i dodaje:

„Problem je šta je sve dovelo do krize tih razmera. To su nedovoljan obuhvat vakcinacije i prirodna i slobodna cirklulacija virusa. Malo toga činimo da to sprečimo.“

Stanojević navodi da su mutacije normalne za viruse i da tako oni funkcionišu.

„Dosadašnje varijante virusa idu u tom smeru i imaju svojstvo da se lakše prenose sa jedne osobe na drugu, ostala svojstva nisu bitno izmenjena“, kaže ona, a prenosi „Nova.rs“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.