Analitičari: Kampanja žustra, pobednici se znaju, Srbi umorni od obećanja

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Za nekog je žustra i kratka, u neprijateljskom tonu, drugi ne vidi ništa novo, treći naglašava da su građani umorni od neispunjenih obećanja. Ipak, svi sagovornici KoSSeva nemaju dilemu oko ishoda kosovskih vanrednih izbora – Samoopredeljenje i Srpska lista, i ocenjuju da je atmosfera u srpskim sredinama slobodnija nego prethodnih godina, ali da je na kosovskoj političkoj sceni – napeto.

Stanojković: Pobednici se unapred znaju i među albanskim i među srpskih strankama

„Nikad jednostavnije ponude biračima a nikad napetija situacija!“ – za KoSSev kaže Ljubomir Stanojković, politikolog iz Šilova.Ljubomir Stanojković

Kaže da u kampanji ima malo toga novog, te da se pobednik već unapred zna.

„Ne primećuju se neka obećanja, pogotovu ne u socijalnom, ekonomskom smislu! Na političkom planu uglavnom se svi politički akteri bave drugima, tj političkim protivnicima, i to šta će Kosovo izgubiti ako se glasa za protivničku političku opciju. Naravno, karakteristika ove predizborne kampanje je i jedna atmosfera da se pobednik unapred zna, to je Samoopredeljenje, samo je pitanje sa koliko procenta će pobediti i koliko poslanika će na kraju osvojiti u odnosu na ostale“, Stanojković.

Stanojković objašnjava kako je Smaoopredeljenje došlo do popularnosti:

„Ranije su sa svojim aktivistima izvodili akcije koje su bile interesantne za kosovsku javnost, pre svega albansku zajednicu, a svodile su se na ignorisanje dijaloga između Beograda i Prištine, kao i bojkot robe koja dolazi iz Srbije. Privukli su pažnju na sebe da bi kasnije u prvom planu isticali ujedinjenje sa Albanijom i energičnu borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na veliku popularnost Samoopredeljenja utiče i zasićenost stalnim a u isto vreme nestabilnim koalicijama prethodnih vlada koje nisu bile u stanju da donose prave i hrabre odluke, što je za posledicu imalo slabi Parlament koji konstantno ima probleme sa kvorumom i vladu koja je bila nejedinstvena. Tako da je narastajuća popularnost Samoopredeljenja istovremeno i kazna za takvo ponašanje prethodnih vlada i parlamenata“.

Kada je u pitanju kampanja srpskih političkih aktera, Stanojković ima dva utiska: „mlaka“, ali i „bez tenzija“.

„Slobodno se može reći da nikada nije bila ovako mlaka i napetosti. Srpski politički korpus ima Srpsku listu koji je dominantan politički akter, na prethodnim kosovskim izborima osvojili su svih 10 zagarantovanih mesta čime su ostali akteri ili partije prešle u pasivu ili su kao neki, prosto nestali sa političke scene Kosova. I pored toga ovoga puta su se pojavile još dve političke opcije, pored Srpske liste. Međutim, ono što je očigledno je da nemaju nikakvu infrastrukturu, da su već bili u kosovskim institucijama i da svojim prethodnim radom u tim istim institucijama nisu napravili nešto posebno, a da je ostalo prisutno kod srpskih glasača. Tako da se s’ pravom očekujem da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih 10 mesta a da istovremeno i nije potrebna neka posebna kampanja da bi se isto postiglo“, naglasio je Stanojković u razgovoru za KoSSev.

Jovanović: Kampanja se aktivno vodi putem društvenih mreža, prešlo se sa briselskog na vašingtonski sporazum

Rajko JovanovićI za NVO aktivistu iz Gračanice, Rajka Jovanovića, ova predizborna kampanja se ne razlikuje puno od kampanja vođenih u prošlosti.

Jovanović, ipak, primećuje „promenu u narativima“ koji koriste stranke. On podseća na to da se u prethodnom periodu „prešlo“ sa Briselskog sporazuma na Vašingtonski, te da je politička scena na Kosovu u poslednjih godinu dana turbulentna.

„Problemi koji su postojali na prethodnim izborima uglavnom su se odnosili na Briselski sporazum – dijalog sa Beogradom, dok danas imamo Vašingtonski sporazum – neke stvari su se malo promenile u geopolitičkom smislu“, kaže Jovanović.

Takođe, ni kampanja Srpske liste se ne razlikuje u odnosu na prethodne godine. Jovanović podseća da je reč koja se u kampanji najčešće koristi „jedinstvo“ Srba kroz jednu političku partiju – Srpsku listu.

„Totalna unifikacija kroz jednu stranku – mislim da na to dosta utiče i Beograd, to je ostalo, a to je od samog početka bila kampanja i svrha Srpske liste“.

Što se tiče ostale dve srpske stranke, Jovanović nije informisan o njihovim kampanjama.

Međutim, on ocenjuje da je veliki broj stranka za ove izbore odlučio da vodi aktivno kampanju putem društvenih mreža. „Kad god otvorim bilo koju društvenu mrežu vidim po neku političku stranku koja je platila sponzorisani sadržaj za ove izbore“, poručio je Jovanović.

Gogić: Prenaglašena retorika i neprijateljski ton

„Utisak je da je kampanja kratka ali veoma žustra“, za KoSSev kaže Ognjen Gogić, menadžer projekta iz NVO „Aktiv“, iz Kosovske Mitrovice.

„Čini se da svi učesnici kratko vreme koje imaju na raspolaganju kompenzuju prenaglašavanjem retorike kako bi se što jasnije pozicionirali. Ton koji odlikuje kampanju je naglašeno neprijateljski. Razmena oštrih reči se odvija i između srpske i albanske zajednice, ali i u okviru njih. Sa albanske strane najekstremniju poziciju je zauzeo Ramuš Haradinaj koji želi da iskoristi odsustvo Tačija. Najveći takmac mu je Kurti kojeg pokušava da nadmaši u nacionalističkoj retorici“, kaže Gogić.

Druga linija sukoba se odvija između Kurtija i CIK-a i taj sukob preti da se produži i nakon izbora, navodi dalje, podsećajući na to da je u više navrata tokom kampanje intervenisala i američka ambasada.

Upravo to Gogić vidi kao jasan indikator da su albanski lideri „preterali“ u pojedinim istupima.

Kako se ponaša srpska strana i druge nealbanske zajednice?

„Sa srpske strane, Beograd potpiruje neprijateljstvo i prema Prištini ali i prema srpskim grupacijama koje izlaze na izbore mimo Srpske liste koje se optužuju da su nelojalne. Dozu umerenosti jedino unose liste drugih zajednica koje se čine agilnijim i dinamičnijim nego ranije, mada se dosta spekuliše o nadmetanju srpske i albanske strane za uticaj među poslanicima zajednica, naročito bošnjačke i romske“, istakao je Gogić.

Zdravković: Ko god da formira vlast, promene položaja srpske zajednice neće biti
FOTO: RTV Kim

Političarka iz Lapljeg Sela, Milena Zdravković, ne očekuje nikakve promene kada je u pitanju položaj i status srpske zajednice, ko god da u Prištini da formira vlast.

Sa druge strane, očekuje da će i na ovim izborima Srpska lista osvojiti sva poslanička mesta namenjena srpskoj zajednici.

„Kao neko ko je na prethodnim izborima bio kandidat, a ko sada posmatra ciklus, iako ima više subjekata ispred srpske zajednice, Srpska Liste će opet osvojiti svih 10 rezervisanih mandata. Tu demokratičnost nema neke šanse u trci sa instrumentalizovanim i dobro uvežbanim mehanizmima“, poručiola je Zdravković.

Očekuje veliku izlaznost, kako među „euforičnim Albancima“, tako i među „melanholičnim Srbima“.

Dimitrijević: Građani umorni od neispunjenih obećanja

„Kada pogledamo na celokupnu kampanju i na sve političke subjekte jasno se vidi polarizacija na dva različita pravca. Tu prevashodno mislim na pokret Samoopredeljenje, koji je apsolutni favorit ovih izbora sa jedne i ostalih stranaka sa druge“, navodi urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Kaže da u kampanji na svim stranama preovladava širok spektar tema koje stranke pokrivaju, ali je za srpski narod važan odnos albanskih stranaka koje se prema Srbima ponašaju autaritarno, bez želje da ispoštuju prava i poštovanje zakona i pitanje pregovora Beograda i Prištine.

A kampanja srpskih stranaka?

„Kada je u pitanju politička scena u srpskim sredinama, tu su nekako stvari jasnije. Jasno je da je Srpska lista apsolutni favorit i ima mnogo više prostora u javnosti jer iza nje stoji celokupna vlast u Srbiji. Međutim, moj utisak je da kampanja Srpske liste ovoga puta deluje kao da moli građane da izađu i podrže je, bez obzira što nisu rešili ništa od onoga što su obećavali u prethodnim izbornim kampanjama i tokom perioda na vlasti. Tu su gotovo isti ljudi, ista obećanja i slična kampanja“.

Dimitrijević ocenjuje da su mnogi građani umorni od obećanja i dodaje: „Koja traju onoliko koliko i izborna kampanja, zato veliki broj neće izaći na glasanje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.