Vinogradari u Leposaviću proslavili Svetog Trifuna

Danas su i vinogradari u opštini Leposavić proslavili svoju slavu – Svetog Trifuna, sečom slavskog kolača i prvim orezivanjem vinove loze. Po predanju kojeg se vinogradari drže, od praznika Svetog Trifuna počinje vinogradarska sezona i menjanje vremena. Ekipa KoSSev portala ispratila je proslavu vinogradarske slave u vinogradima Lakićevića i Jevremovića.

Milija Jevremović, pionir u vinogradarstvu, to čini, skoro, deceniju i vinogradi koje poseduje u selu Ulije, nadomak Leposavića, spadaju u red najkvalitetnijih u ovom regionu.

„Zadovoljstvo mi je što sam pokrenuo tako nešto pa se ova slava na neki način umnožava. Odnosno, umnožavaju se vinogradi, domaćini, pa onda na neki način ima i puno njih koji slave ovu slavu. Ovaj dan je u tradicionalnom smislu namenjen da prestaje zimski period i počinje rezidba, pa se oreže vinova loza i zabode kalem, prestaje da pada sneg i kreće vegetacija… Od sada počinje priprema vinograda za novu sezonu“, kaže Jevremović.

Postoji verovanje u narodu da sa praznikom Svetog Trifuna stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenija osećanja kod ljudi. On je zaštitnik bilja od raznovrsnih štetočina, i pre svega vinograda i grožđa. Isto tako, veruje se, da ukoliko na praznik Svetog Trifuna ima snega, biće rodna godina, ukoliko bude vedar dan, i godina će biti sušna i nerodna.

Praznik Svetog Trifuna je obeležen i u najvećoj vinariji na Severu Kosova koju poseduje porodica Lakićević iz sela Kutnja, nadomak Leposavića.

Vinogradi ove porodice se prostiru na 12 hektara, nalaze se u podnožju planine Rogozne i u njima uzgajaju više od 40 sorti grožđa.

„Za nas je bitno zato što možemo da se okupimo i jesu kovid mere na snazi, ali vodimo računa koliko možemo, i lepo je da budemo zajedno“, opisuje vinogradar Luka Lakićević kako izgleda proslava Svetog Trifuna u opštini Leposavić.

Lakićevići takođe čekaju ovu slavu kako bi počeli sa rezidbom.

„Rezidba je jedan od najbitnijih i najtežih, i za nas proizvođače, jedan od najskupljih delova rada – jer zahteva puno sati ručnog rada. Čim se otopi malo sneg mi ćemo početi sa rezidbom“, dodao je.

Vinarija Lakićević je, za sada, na tržištu prisutna sa dvema vrstama belog i sa jednom crnog vina. Kvalitet svojih vina dokazuju i velikom isporukom u inostranstvu.

„To naravno traži određene procedure izvoza i uvoza, uključujući i Srbiju. U Srbiju ovde moramo praviti klasični izvoz, a tamo klasični uvoz i tržišnu inspekciju itd. To jeste izvodljivo, ali nije naivno i jednostavno“, poručio je.

Zahvaljujući ovim vrednim vinogradarima i vino doživljava pravu ekspanziju u opštini Leposavić. Unazad nekoliko godina, na padinama Kopaonika i Rogozne, izniklo je više novih vinograda, što dokazuje da je ovo podneblje blagorodno za ovakvu delatnost.

„Imamo priliku da iskoristimo dva vrlo različita tipa zemljišta. Sa ove leve strane gde smo mi – kiselo zemljište, a sa desne strane Ibra je krčovito zemljište i to, samim sobom, vuče dva vrlo različita karaktera vina. Potencijal ovog kraja je vrlo lep i smatram da ima još dosta prostora za razvoj“.

Jerej Dragan Đukić održao je danas obred na imanju Jevremovića i Lakićevića. Pročitao je molitve posvećene vinogradima i vinom pokropio lozu kako bi i naredna godina bila rodna.

Pored toga što su danas obavili veliki broj obrednih radnji i uputili molitve zaštitniku, Svetom Trifunu, vinogradari su iskoristili ovaj snežni dan da se obilaze i druže, uz prigodnu trpezu i uz kuvano vino.

O prošlogodišnjoj proslavi Svetog Trifuna u Leposaviću čitajte u: Vinogradari u Leposaviću proslavili Svetog Trifuna

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.