Viliamson u ponedeljak na Kosovu

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Šef Jedinice za brzo delovanje za istragu tvrdnji iz izveštaja Saveta Evrope, američki tužilac Džon Klint Vuiliamson, posetiće Kosovo malo pre objavljivanja rezultata svoje dvogodišnje istrage, prenosi danas “Koha ditore”.
 
U Prištini je potvrđen dolazak tužioca Viliamsona, dok u njegovoj kancelariji u Briselu negiraju da će on rezultate svoje istrage poveriti premijeru Hašimu Tačiju. 
 
”Ne mogu da potvrdim planove za buduće putovanje ambasadora Williamsona, ali bez ikakve sumnje mogu da negiram bilo kakvu trvrdnju da ćemo naše nalaze predstaviti na način na koji vi sugerišete” rekao je za ”Kohu Ditore” portparol Operativnih snaga Žoao Sosa odgovarajući na pitanje da li će upoznati kosovske vlasti sa rezultatima svoje istrage.
 
Istraga po ovom slučaju koja obuhvata trgovinu organima za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u ALbaniji u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine. 
 
U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda. Rezoluciji je prethodila razmena pisama izmedju predsednice Atifete Jahjaga i šefice EU za spoljne poslove , baronese Ketrin Ešton. 
 
Izvori lista ”Bota Sot” navode da najmanje pet velikih javnih figura može biti uhapšeno u narednim sedmicama, pa čak i do kraja meseca. 
 
Optužbe su za različite zločine koji će biti tretirani od strane Specijalnog suda Kosova. Biće i optužnica za privredno-ekonomski kriminal tokom privatizacije, ali i za duboku korupciju u različitim slučajevima.
 
List komentariše da bi politička scena Kosova u narednim danima mogla biti uzdrmana kao nikada pre. 
 
“Ovaj potres bi bio koban za političku partiju koja je na prošlim izborima izašla kao pobednik i koja je po svaku cenu tražila da oni budu održani što pre, da se ne čeka jesen”, navodi list. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.