Vidovdan u Gračanici i na Gazimestanu: "Da potvrdimo ko smo i šta smo"

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan i obeležavaju 627. godišnjicu Kosovskog boja. Obeležavanje ovog praznika na centralnom Kosovu i Metohiji počelo je u Gračanici, svetom arhijerejskom liturgijom u porti istoimenog manastira, te je, parastosom stradalima u Kosovskom boju, nastavljeno i na Gazimestanu.

Liturgiju u porti manastira Gračanica služio je, pred nekoliko stotina vernika koji su jutros stigli iz različitih delova Kosova i Metohije i centralne Srbije, episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom, uz pratnju hora RTS-a.

Vladika je u besedi nakon liturgije rekao da bitka iz 1389. godine, i sve njoj srodne bitke, nisu ništa drugo do svedočanstva o žrtvovanju sebe i onoga što je prolazno, za ono što je večno i božansko.

"Mi smo blagosloven i srećan narod, jer imamo takve pretke, takve svetitelje. Imamo na koga da se ugledamo, ako hoćemo da budemo pošteni i čestiti. Da ovo naše vreme i mi potvrdimo, ko smo, šta smo i kog smo opredeljenja, da znamo da je ovo zemaljsko carstvo prolazno, a ono carstvo za koje se opredelio sveti knez Lazar sa čestitim srpskim vojvodama – to carstvo je uvek i doveka. Kada bi nam Gospod dao uvek hrabrosti, mudrosti, vere i nade, i mi bi mogli hoditi stopama naših predaka. Sačuvali bismo svetinje poput Gračanice, Pećke Patrijaršije, Arhangela i sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji," istakao je vladika Teodosije.

Liturgiji su, osim vernika, prisustvovali i princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina, politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nakon liturgije, majkama sa četvoro i više dece uručeno je ordenje “Majka devet Jugovića”, koje svake godine na Vidovdan dodeljuje Eparhija raško-prizrenska.

Gazimestan: "Kosovo je obraz Srbije"

Vidovdan i godišnjica Kosovske bitke obeleženi su, zatim, parastosom i na Gazimestanu.

Pomen stradalima u Kosovskom boju je zajedno sa sveštenstvom SPC služio vladika raško-prizrenski Teodosije. Prisustvovalo je oko hiljadu ljudi iz raznih krajeva Kosova, ali i iz centralne Srbije i regiona. Među okupljenima bilo je najviše mladih koji su pevali pesme o Kosovu, skandirali „Kosovo je srce Srbije“ i "Kosovo je obraz Srbije", nosili srpske zastave i transparente. Kao i prethodnih godina, na Gazimestanu su i danas mogla da se vide obeležja više desničarskih organizacija iz Srbije.

Okupljenima se obratio rektor Prizrenske bogoslovije, otac Milutin Timotijević, koji je poručio da "ako nas ne bude bilo ovde, neće nas biti ni pred vratima nebeskim“.

Parastosu je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, koji je istakao da "Srbi samo složni i jedinstveni mogu opstati na Kosovu", te da je "Kosovo uvek bilo srpsko" i da će "tako ostati".

Skup na Gazimestanu obezbeđivala je Kosovska policija, a parastos je protekao mirno.

Vidovdan će za nešto više od sat i po vremena biti obeležen i u Severnoj Mitrovici, kada će, kako je najavljeno iz Kancelarije za KiM, direktor ove kancelarije, Marko Đurić, svečano otkriti spomenik knezu Lazaru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.