Vidovdan: Sa Severa Kosova knez Lazar od 8 metara s prstom ka Gazimestanu

Bronzana figura kneza Lazara od gotovo osam metara sa prstom uperenim ka Gazimestanu postavljena je sinoć u Severnoj Mitrovici, na betonskom postolju od tri i po metra, specijalno izlivenim za tu priliku, u sredini kružnog toka trga Šumadija. Samo postavljanje ovog, za severno Kosovo neuobičajenog spomenika, pratio je veći broj okupljenih građana koji su aplaudirali. Ipak, priliku da svečano otkrije spomenik sutra – na Vidovdan, imaće direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Spomenik je rad vajara Miroljuba Stamenkovića, i donacija je za sada nepoznatog darodavca. Kosovska lokalna samouprava donela je nedavno odluku da se ovaj spomenik postavi na predlog bivšeg odbornika GI SDP Oliver Ivanović, Igora Simića. Ova lokalna samouprava je, prema rečima prvog čoveka grada, Gorana Rakića, koordinisala potom aktivnosti sa kosovskim ministarstvom lokalne samouprave i kosovskom carinom, dok je same aktivnosti na terenu poneo Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Neki od srpskih sajtova i srpska opozicija oštro su kritikovali postavljanje spomenika, tvrdeći da na izgradnji postolja rade albanske kompanije, odnosno da se spomenik gradi novcem iz kosovskog budžeta. Postavljanje spomenika u fokusu je i kosovskih medija, koji, takođe, tvrde da albanska firma izvodi radove na izgradnji spomenika, te da je postavljanje spomenika "uhvatilo vladu Kosova na spavanju".  

Rakić: Spomenik poklon građanima, opština Severna Mitrovica nije potrošila ni cent. Ispoštovali smo kompletnu proceduru

U razgovoru za KoSSev, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, navodi da je spomenik poklon građanima Severne Mitrovice, te da opština, kako je rekao, "nije potrošila nijedan cent". On nije želeo da otkrije ime donatora, rekavši da će to biti poznato kada spomenik bude svečano otkriven sutra – za Vidovdan.

Kosovski mediji: Postavljanje spomenika kosovsku vladu uhvatilo na spavanju

Kritike na račun postavljanja spomenika traju od početka radova na izgradnji postolja od pre dve nedelje.

Tako su prve reakcije usledile u kosovskim medijima, koji su tvrdili da su izvođači radova albanske firme, to jest, firma VPD "Dragobi". Kritike su danas, međutim, usmerene na račun kosovske vlade, za koju mediji tvrde da se još uvek nije zvanično oglasila, te da ju je postavljanje spomenika "uhvatilo na spavanju".

DSS: Ruši se mit o caru Lazaru

U kritikama na račun toga da albanska firma izvodi radove pridružuje se i opoziciona Demokratska stranka Srbije koja navodi da je "sramno" da se spomenik podiže "novcem onih koji su svoju separatističku tvorevinu stvorili na ljudskim organima Srba," čime se, kako kažu, ruši mit cara Lazara.

Oni dodaju i da "nikakav spomenik caru Lazaru ne može da sakrije izdaju Aleksandra Vučića na KiM-u" i da je "primerenije da isti podignu spomenik Vuku Brankoviću, imajući u vidu da im je nacionalna politika ista."

KM novine: "Sramno i teško ponižavanje srpskih junaka"

I lokalni sajt sa Severa Kosova "KM novine" u svom tekstu "Bruka u Kosovskoj Mitrovici – 'Šiptari' grade spomenik knezu Lazaru" optužuje da je albanska kompanija – "Pačarizi", kako kažu, izvodila radove na postolju za spomenik, navodeći i da "ovako sramno i teško ponižavanje srpskih junaka nije zabeleženo tokom 627 godina od Kosovske bitke".

Na naše pitanje kako je sprovedena tenderska procedura, i izbor idejnog rešenja za spomenik, Rakić kaže da su umetnici iz centralne Srbije u okviru Udruženja likovnih umetnika "preuzeli na sebe" organizaciju konkursa za idejno rešenje i izbor vajara, naglašavajući da, kada su same donacije u pitanju, lokalna samouprava nije uključena u tenderske procedure, već ona obaveštava relevantna ministarstva u Prištini o svojoj odluci da donaciju prihvati.

"Kada su donacije u pitanju, lokalna samouprava nije uključena u tenderske procedure," kaže Rakić. Ipak, i kod donacija, procedura je jasna, dodaje dalje on:

"Saradnja, odnosno koordinacija se po tom pitanju odvija između lokalne samouprave, relevantnih ministarstava i carine, jer je spomenik, u ovom slučaju, rađen u centralnoj Srbiji. Procedura je vrlo jasna. Donacija se najavljuje lokalnoj samoupravi, a potom samouprava diskutuje i donosi odluku na svojoj sednici. Samouprava nakon toga inicira postupke prema ostalim institucijama – Ministarstvu za lokalnu samoupravu, koje  izdaje saglasnost i onda se obaveštava carina."

Na naše pitanje da li se Ministarstvo za lokalnu samoupravu u Prištini saglasilo sa tim da se postavi spomenik, kao i da li je Carina Kosova dozvolila prebacivanje ove donacije preko integrisanih graničnih prelaza, Rakić kaže:

"U ovom slučaju je sva ta procedura ispoštovana i primenjena."

Spomenik nas podseća na korene

Gradonačelnik je pozvao građane Severne Mitrovice da sutra prisustvuju, kako je rekao, velikom danu, istovremeno se zahvaljujući vajaru Stamenkoviću, ULUS-u i donatoru.

"Ono što bih još želeo da poručim svojim sugrađanima jeste i to da je i samo uređenje našeg grada deo i naše duhovne i kulturološke obnove. U tom kontekstu treba posmatrati  i postavljanje ovog spomenika. On nas podseća na naše korene, na to koliko dugo postojimo ovde i kakvu obavezu imamo prema budućim generacijama," dodao je Rakić na kraju razgovora za KoSSev.

Zaporožac: Uređenje pešačke zone u skladu sa briselskim sporazumom; CIP zadužen uz koordinaciju sa Kancelarijom za KiM

I portparol Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica koja je ponela najveći deo aktivnosti u vezi sa samim postavljanjem spomenika – Sergej Zaporožac, navodi da je spomenik donacija građanima Kosovske Mitrovice. Na pitanje ko je donator, Zaporožac, takođe, kaže da će ti detalji biti poznati sutra, kada se spomenik za Vidovdan bude svečano i otkrio.

Skica po kojoj je rađen spomenik

Autor spomenika je inače i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, predmeta primenjeno vajarstvo. Stamenković je i član ULUPDS-a, Međunarodnog udruženja medaljera (FIDEM, Pariz) i ULUS-a. Dobitnik je i velikog broja nagrada iz oblasti primenjenog vajarstva, učestvovao je u realizaciji niza javnih spomenika, održavši više samostalnih izložbi skulptura i crteža.

Bronzana figura Cara Lazara postavljena na betonskom postolju od tri i po metra, sa prstom uperenim ka Gazimestanu, rađena je u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS). Autor spomenika je istaknuti srpski vajar Miroljub Stamenković, otkrio je detalje Zaporožac.

"Spomenik je od bronze, visok je 7,90 m i rađen je u Udruženju likovnih umetnika Srbije. Oni su na svom internom konkursu odabrali autora, istaknutog vajara Miroljuba Stamenkovića. On je sa timom livaca i varioca radio taj spomenik," kaže Zaporožac.

Zaporožac podseća i da planovi na uređenju pešačke zone, odnosno prostora od trga "Šumadija" do glavnog mosta – postoje od 2014, a da su oni razvijani na osnovu sporazuma iz Brisela. Zaporožac kaže i da je u okviru planova postojala i jasna opredeljenost gradskih vlasti da oni u sebi sadrže i elemente kulture i istorije srpskog naroda, te je postavljanje spomenika knezu Lazaru upravo jedan od takvih elemenata.

Uređenje grada se vrši na osnovu planova CIP-a, uz koordinaciju sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, dodaje dalje Zaporožac.

"Ono što je važno da se istakne jeste da se samo uređenje grada – to jest, uređenja pešačke zone i postavljanje svega ostalog, ponavljam, vrši u skladu sa Briselskim sporazumom, gde je uključen i za šta je zadužen CIP, a implementiranje toga se vrši preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, naravno, na osnovu Briselskog sporazuma," naglasio je on.

Sat sa trga biće ponovo postavljen u glavnoj ulici

Pre nego da se podigne betonsko postolje i postavi spomenik, nakon izgradnje kružnog toka 2014, postavljen je sat. On je tada, kako Zaporožac otkriva, bio "prisilno postavljen" dok se ne postavi spomenik. Sat će, ipak, služiti svrsi, jer će uskoro biti ponovo postavljen na novoj lokaciji u glavnoj ulici takođe.

"S obzirom na to da je Direkcija za građevinsko zemljište i puteve vlasnik tog sata, nakon uređenja gradske šetališne zone, traži se adekvatna pozicija za njega gde će biti izmešten. On je trenutno ostavljen u prostorijama Direkcije da bi se sredio, očistio i rekonstruisao," dodao je Zaporožac.

U pokušaju da saznamo ko je donator spomenika, kao i o samoj proceduri za uređenje i postavljanje spomenika, pitanja smo jutros uputili i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, iz koje do trenutka objavljvanja ove vesti nije stigao odgovor.

Otkrivanje spomenika sutra u 16 časova

Odluku o postavljanju spomenika doneli su odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica na vanrednoj sednici, 17. juna, a na predlog, sada – nezavisnog poslanika i bivšeg člana GI SDP "Oliver Ivanović", Igora Simića. Odluka o postavljanju spomenika donešena je nakon što su počeli radovi na izgradnji samog postolja.

Da će se u Severnoj Mitrovici izgraditi Trg kneza Lazara prvi je najavio, početkom jula 2014, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, u jeku razvoja planova u Briselu za revitalizaciju glavnog mitrovičkog mosta. On je zajedno sa gradonačelnikom Rakićem svečano otvorio radove na izgradnji ovog trga, u neposrednoj blizini glavnog mosta, najavivši istovremeno otvaranje pešačke zone od Trga Šumadija, gde se sada nalazi spomenik kneza Lazara, do glavnog mosta, a po ugledu na, kako je tada saopštio, Knez Mihajlovu ulicu u Beogradu.

Međutim, radovi na izgradnji trga ubrzo su prekinuti. Na tom mestu se sada nalaze delovi izlomljenog asfalta.

Đurić će spomenik knezu Lazaru svečano otkriti sutra u 16 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.