"Veterani OVK" u Prištini: Počelo potpisivanje peticije za izmenu Zakona o Specijalnom sudu

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Organizacije proistekle iz rata danas su započele sa potpisivanjem peticije za izmenu zakona o Specijalnom sudu.

Nasim Haradinaj, potpredsednik "Udruženja veterana OVK", rekao je da bi Specijalni sud trebalo da bude uklonjen, a da bi rad trebalo da obavljaju kosovski sudovi.

Gazeta Express (deo teksta je preveden sa engleskog):

Udruženja koja okupljaju veterane OVK počela su sa prikupljanjem potpisa na trgu Skenderbeg u Prištini u petak tražeći od Skupštine Kosova da promeni Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine sa sedištem u Hagu, navodeći da je ovaj sud diskriminatorski i da se bavi samo navodnim zločinima Albanaca i zanemaruje ratne zločine srpske policije i vojske na Kosovu tokom rata 1998-99. U 2015. 

"To je poslednji put i to je poslednja šansa za sve one koji su pogrešili, jer se ništa ne može nazvati samo pogrešnim potpisivanjem. Naša želja je da se Specijalni sud ne dogodi, da se ukloni i da njegov rad sprovode kosovski sudovi. Mogu da kažem da on podseća na sud ili na fašističku kvotu, kaže on.

U međuvremenu, Džavit Jašari, predstavnik ratnih udruženja, smatra da je glasanje za Specijalni sud ponižavajuće i uvredljivo, prenosi Zeri.info.

"Trebalo je da poslanici dobro razmisle i da ne otvore put sudu koji krši ustavnost Kosova. Mi smo protiv takvog suda i mislim da ne postoji ništa više ponižavajuće i uvredljivije ne samo za one momke i devojke koji su nas ovde doveli krvlju, ratom i njihovim telima," naglašava on.

Foto: Klan Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.