ASK: Očekuje se da će Kosovo imati 1,6 miliona stanovnika, na popisu učestvovale sve zajednice, Srbi na Severu delimično

FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Očekuje se da će Kosovo imati 1,6 miliona stanovnika. Ovo je danas rekao v.d. direktor ASK, Avni Kastrati, na završnoj konferenciji za proces popisa stanovništva na Kosovu. On je rekao da će podaci biti objavljeni u prvom delu jula.

„Ovo je veliki dan za Kosovo i za sve. Veliki projekat koji ima vrednost u nekoliko oblasti. ASK se zahvaljuje svima na saradnji u ovom procesu popisa stanovništva. Očekuje se da će Kosovo imati oko 1,6 miliona stanovnika“, naglasio je on medijima.

U prethodnom popisu stanovništva, održanom 2011. godine, učestvovalo je oko 1,74 miliona stanovnika.

To znači da se veruje da se stanovništvo na Kosovu smanjilo za oko osam odsto.

Kastrati je izrazio zadovoljstvo procesom registracije i rekao da su ispunjeni svi međunarodni principi za takve procese.

„Generalno, sve zajednice na Kosovu su bile otvorene i zalagale su se za popis stanovništva. Učešće svih zajednica je bilo masovno, osim srpske zajednice u četiri opštine na Severu, koja je učestvovala delimično“, rekao je on.

Popis se završava, a građanima Severne Mitrovice popisivači nisu zakucali na vrata

Petog aprila, kada je počeo popis – Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda – poručila je da Srbi neće učestvovati u procesu popisa stanovništva.

Prema Zakonu o registraciji stanovništva, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 evra ukoliko odbije da da podatke koje traži popisivači.

Kazne su još veće – do 20.000 evra, za privredu.

Kastrati je rekao da će se sada raditi na obradi, analizi i distribuciji podataka.

Prema njegovim rečima, preliminarni podaci mogu biti objavljeni negde tokom prve polovine jula, dok se konačni podaci očekuje za oko šest meseci od datuma početka registracije.

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5. aprila, a završen je 24. maja.

Prema popisu iz 2011. godine, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba. Međutim, prema procenama civilnog sektora, na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.