Kosovska vlada: Protiv smo podele, Republike Srpske neće biti. Dijalog nema alternativu, finalna faza uzajamno priznanje

Tači informiše kosovsku vladu o dijalogu u Briselu (Vlada Kosova/ilustracija)

Vlada Kosova je na sednici u petak usvojila izveštaj o „dostignućima i izazovima“ u sprovođenju briselskih sporazuma, koji će biti upućen kosovskoj skupštini na razmatranje. Ova vlada je po prvi put usvojila izveštaj o primeni briselskih sporazuma, i on, kada je u pitanju dijalog u Briselu, oslikava „realno stanje“, izjavio je na konferenciji za novinare potom kosovski premijer Ramuš Haradinaj, dodajući da time vlada „poštuje transparentnost i parlament“.

“Sprovođenje ovih sporazuma je u interesu Kosova i mi smo zainteresovani da se oni primene. Urgentnim smatramo pitanje energetike. Strane u ovom slučaju, i Srbija i Kosovo, imaju svoje pozicije, ali ono što je u izveštaju, oslikava realno stanje o dostignućima i stepenu primene.To je dobar pregled jer izveštaj pokazuje šta se desilo u procesu dijaloga,” rekao je Haradinaj, prenela je RTK2.

Istakao je da je Kosovo „definisalo svoje principe“ u dijalogu, dok je pristup Srbije „neprihvatljiv“:

“Neshvatljiv je njihov pristup, da sa jedne strane sede sa nama za istim stolom i vode dijalog i ometaju naše postojanje, to je neprihvatljivo, kao i njihove ucene i pretnje srpskim građanima Kosova, pripadnicima KBS-a. Dug je spisak postupaka Srbije prema Kosovu, ali kako ćemo dalje. Izlaz iz ove situacije je načelni dogovor. Definisali smo svoje principe, protiv smo podele i razmene teritorija Kosova i Srbije. Republike Srpske neće biti,“ rekao je Haradinaj, takođe prenosi RTK2.

Istovremeno tvrdi da „dijalog sa Srbijom nema alternativu“ i da bi „finalna faza trebalo da bude završena uzajamnim priznanjem“.

”Parlament i poltičke partije moraju da budu uključeni u tok dijaloga,” istakao je Haradinaj i naglasio da je u stalnim konsulatacijama sa opozicionim strankama, te da tu očekuje određene promene.

Ova vlada je na sednici odobrila 228 miliona evra za „rehabilitaciju ratnih invalida“ bivše OVK i započela raspravu o Zakonu o platama. Haradinaj je od ministara zatražio da prisustvuju sednicama parlamenta, kako bi poslanici mogli da im postavljaju pitanja.

Apsolutni pobednik svih kosovskih izbora do sada u srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji Srpska lista koalicioni je partner u vladi Ramuša Haradinaja. Njeni poslanici i vladini zvaničnici se, međutim, zvanično nalaze „u ostavci“ posle većeg incidenta hapšenja visokog zvaničnika Vlade Republike Srbije Marka Đurića u njihovom prisustvu u martu u Kosovskoj Mitrovici i sprovođenja ulicama Prištine sa lisicama na rukama iza leđa i povijenom glavom. Istovremeno, ovi funkcioneri kosovske vlade borave u zvaničnim prostorijama i obavljaju određene aktivnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.