Tadić: Rezolucija EP ne sme biti ucena u kontekstu rešavanja kosovskog problema

Boris Tadic
Foto: N1

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o izborima u Srbiji ne sme da bude upotrebljena kao instrument ucene Srbije u kontekstu rešavanja kosovskog problema.

Tadić, koji je bio predsednik Srbije od 2004. do 2012. godine, naglasio je da rezolucija koju su evropski poslanici ove nedelje usvojili o izborima u Srbiji mora biti isključivo u funkciji borbe za očuvanje demokratije u Srbiji.

“EU ima priliku da nakon decenije pokaže stvarnu posvećenost podršci evropskim vrednostima u Srbiji i kao snažno proevropski orijentisana stranka izražavamo nadu da ovaj put neće propustiti da to učini i da demokratija neće više biti na oltaru antidemokratskih ucena u svrhu rešavanja pitanja Kosova”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, međunarodna podrška aktuelnoj vlasti “u zamenu za servilnost na temi Kosova”, doprinela je urušavanju demokratije u Srbiji i padu podrške evrointegracijama.

“Budućnost naše zemlje zavisi od prekida takvog trenda i ova rezolucija budi nadu da će Srbija ponovo imati podršku EU na putu ka članstvu kao demokratska i suverena država”, dodao je Tadić.

Govoreći o zahtevu za poništavanje izbora, ocenio je da su, uprkos tome što je formalno konstituisan novi saziv Skuštine Srbije, institucije formirane na “temelju krađe glasova građana” i da kao takve ne mogu imati legitimitet.

“Politički život u Srbiji je u potpunosti blokiran i opstanak demokratije zavisi isključivo od nastavka najsnažnije borbe protiv izborne krađe i ponavljanja izbora u Beogradu i na republičkom nivou”, rekao je Tadić.

On je dodao da SDS nastavlja borbu za ponavljanje izbora i povratak demokratije u Srbiju, dodajući da rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) o izborima vidi kao značajan korak u toj borbi.

“SDS podržava donošenje rezolucije EP u kojoj se jasno navodi da izbori u Srbiji nisu bili slobodni i pošteni i da članovi EP pozivaju na nezavisnu istragu o izbornim neregularnostima. Pozdravljamo napore naših kolega iz opozicije koji su u EP izneli činjenice u vezi sa izbornom krađom i ukazali na pogubno urušavanje demokratije u Srbiji”, naveo je Tadić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.