Veseljijeva ponuda važi do srede. Hodžaj ili Krasnići za predsednika skupštine?

Izvor: Gazeta Express (Tekstovi su izvorno prevedeni sa albanskog, osim naslova koji su adaptirani)

Ponuda Kadrija Veseljija da povuče kandidaturu za predsednika skupštine važi do srede. Ukoliko do tada LDK i Samoopredeljenje ne ispune uslov predsednika PDK-a – da glasaju za vladu Haradinaja – Veseljijeva ponuda neće važiti, kaže poslanik PDK-a, Redžep Hoti, komentarišući ideju opozicionih partija da Veselji povuče kandidaturu čak i ukoliko ne ispune uslov da glasaju za Haradinaja za premijera.

"Jedini uslov je bio da institucije ne bi trebalo da budu blokirane. U stvari, ova ponuda važi samo za sredu. Onda da vidimo. To je istina o tome šta je do sada urađeno," kazao je Hoti za Express.

Zeri: Hodžaj ili Krasnići na mesto predsednika skupštine?

Enver Hodžaj i Memlji Krasnići najzvučnija su imena PAN koalicije za moguće kandidate za mesto predsednika parlamenta, ako Kadri Veselji na kraju odluči da povuče svoju kandidaturu. Tako tvrde izvori lista "Zeri".

List "Zeri" kontaktirao je zamenika PDK-a, Memljija Krasnićija. On je odbio da da objašnjenje o tome ko će biti sledeći kandidat ukoliko se Veselji povuče.

"Nemam ništa da dodam na današnje izjave mojih kolega i saopštenje za medije koje ste nedavno dobili," rekao je kratko Krasnići.

Međutim, u vezi sa ovim pitanjem reagovali su koalicioni partneri PAN-a, čiji su članovi upozorili da neće glasati za novog kandidata ukoliko se ovo pitanje ne reši sporazumno.

Sa druge strane, istraživač Artan Murati iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) ocenio je da PAN ima prednost u jednom aspektu – nema ograničenog vremena za biranje predsednika parlamenta.

Prema njegovim rečima, to je upravo razlog zbog čega PAN pokušava da kupi vreme dok ne osigura bar još jedan glas.

Ali, politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da je PAN potpuno nepotrebno uslovio političke subjekte.

"PAN nema pravo da uslovljava. Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj nisu u istoj poziciji niti kao osobe, niti kao funkcije, bez obzira na to što su trenutno u istoj koaliciji," rekao je on.

Prema Tahirijevim rečima, Ustav ne garantuje PAN-u izbor premijera kao što je to slučaj sa pozicijom predsednika parlamenta.

Predsednik PDK, Kadri Veselji, izjavio je da je spreman da se povuče sa položaja predsednika Skupštine samo ako glasaju za Haradinaja za premijera.

Međutim, LDK i Samoopredeljenje su samo naveli da pozdravljaju Veseljijevovo povlačenje kandidature, ali nisu prihvatili uslov da glasaju za vladu PAN-a.

Međutim, Redžep Hoti kaže da će ovo biti poslednja žrtva PDK-a – da se povuče sa pozicije koja im je garantovana ustavom. 

"Ustavno je pravo PDK-a. Nakon ponude Veseljija, nikad nećemo izdati svoje birače. PDK će snažno vratiti samim glasačima. Jer glasači PDK-a su garant suvereniteta koji uživamo," rekao je on.

On je rekao da je izjava predsednika PDK-a usledila kako ne bi došlo do blokiranja institucija.

"Zahtev opozicionih stranaka je nekorektan, nepolitički i neustavan," dodao je on.

Konstitutivna sednica Skupštine koja je održana u četvrtak bila je neuspešna, jer PDK nije predložio kandidata za predsednika skupštine. Zatražili su pauzu, a predsedavajući je zatvorio sednicu, bez sprovedenih procedura za izbor predsednika Skupštine. Čak je i tokom plenarne sednice u petak PAN nedostajao.

Sada je predsedavajući Adem Mikulovci pozvao stranke da se konsultuju u sredu kako bi se sednica nastavila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.