Veselji: Ukidanje taksi zavisi od ponašanja Srbije

Foto: Al Jazeera

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji poručuje da će pitanje ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine zavisiti od, kako je rekao, „ponašanja Srbije“.

Potvrdio je za kosovske medije kako je on bio taj koji je premijeru Ramušu Haradinaju savetovao da takse poveća s 10 na 100 odsto.

Prema njegovom mišljenju, „nema promene te odluke“.

„Kosovske vlasti će se ponašati onako kako se Beograd bude ponašao prema nama, a Evropska unija mora tretirati obe strane na isti način – ne da vrši pritisak na Prištinu,“ rekao je Veselji.

Tači ostaje u pregovaračkom timu

Priznao je da politika blokade nije racionalna, ali i ponovio da je „Srbija to radila dugo vremena, ne poštujući građane, robu, energetiku, pitanja dokumenata“. Osim toga, ukazao je i na blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Dodao je i da kosovski predsednik Hašim Tači ima ustavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i da će ostati u pregovaračkom timu.

„Bilo koji sporazum da bude postignut, ići će u skupštinu,“ naveo je Veselji.

Rekao je i da ne vidi vezu između pisma američkog predsednika Donalda Trampa i glasanja o Rezoluciji o dijalogu u kosovskoj skupštini. Ipak, smatra da „nije mala stvar“ što SAD pažljivo prati situaciju oko dijaloga.

Vučić: Dijalog kad ukinu takse

„Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, čim takse na robu iz Srbije i BiH budu ukinute,“ odgovorio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Zajedno s drugim liderima država zapadnog Balkana učestvovao je u sredu na sastanku s visokom predstavnicom za spoljnu politiku Evropske unije, Federikom Mogerini, koji je održan u Briselu.

Takav je stav Vučić prethodno zauzeo i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku u ponedeljak, kada je – osim spremnosti za uslovni nastavak dijaloga s Prištinom – od UN-a zatražio da preuzme ozbiljniju ulogu u potrazi za rešenjem pitanja Kosova.

Ili naći rešenje, ili će ga drugi nametnuti

„Rešenje odnosa sa Albancima je daleko, ali ga moramo tražiti da ne bi bilo nametnuto. Ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da neko loše rešenje može naći nas i vratiti nas 50 godina unazad. U to rešenje trebaju biti uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN,“ rekao je Vučić.

Umesto uvođenja carina, navodi da se Srbija „zalaže za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas“.

„Čak i da bude sve najbolje i da do 2025. budemo deo Unije – što ne možete sa sigurnošću reći ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog odnosa unutar EU – ključno je ipak da razvijamo naše ekonomske odnose, da imamo još viši rast, bolje povezanu infrastrukturu, manje opterećenja za ekonomiju, bolje veze s stranim investitorima,“ reko je Vučić.

Raduje ga Trampovo pismo, ali ‘rešenje nije blizu’

Komentarisao je i pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućeno Tačiju i njemu o spremnosti Amerike da podrži dijalog Beograda i Prištine i očekivanju da u Beloj kući proslave budući istorijski sporazum.

Vučić shvata pismo kao spremnost SAD-a da doprinesu rešenju, „kakvim-takvim kompromisom“, uz napomenu da to „znači i da će velika mašinerija podržati dolazak do tog rešenja“.

Međutim, ne slaže se sa Trampom da se „ušlo u finalnu fazu, jer rešenje nije blizu“.
„Ne mislim da smo blizu rešenja, ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD-a da se dođe do tog rešenja,“ rekao je Vučić.

Al Jazeera

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.