Veselji: „Glas naroda je glas Boga“; „Ulazimo u dijalog da pobedimo i pobedićemo“

Kosovo ne ulazi u dijalog kako bi izgubilo. Ulazimo da pobedimo i pobedićemo – nova je poruka predsednika kosovske skupštine koja dolazi na dan kada kosovski pregovarački tim u Briselu održava konsultativne razgovore sa predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. Poruka stiže uz najavu zakona o referendumu kako bi „građani dali konačnu reč“.

„Odbijanje dijaloga nije alternativa. Nije rešenje. To bi predstavljalo favorizovanje Srbije na međunarodnoj sceni,“ ocenio je Veselji u objavi na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da Kosovo ulazi u dijalog sa jasnim ciljevima „priznanje države Kosovo od strane Srbije i učlanjenje u UN“.

Veselji zaključuje da Srbija, „kad god je odbijala dijalog, uvek je izlazila iz procesa kao gubitnik“, dodajući:

„Mi ne smemo da ponovimo tu pogrešnu lekciju Srbije.“

Slabljenje „teritorijalnog integriteta“, po Veseljiju, takođe nije opcija.

„Mi ne dozvoljavamo nikakav rezultat koji slabi teritorijalni integritet države Kosovo i to ćemo bez ikakve sumnje i postići,“ rekako je Veselji i dodao:

„Mi ne ulazimo u dijalog da pogrešimo. Niti da izgubimo. Ulazimo samo da bismo pobedili i pobedićemo. Ko misli drugačije, puno greši.“

„Glas naroda je glas Boga“

Najavio je da će se „vrlo brzo“ u Skupštini Kosova naći predlog zakona o referendumu koji bi omogućio da građani daju konačnu reč o rezultatima procesa dijaloga i sporazumu, dodajući – „glas naroda je glas Boga“.

Tri vrste referenduma

Nacrtom zakona o referendumu predviđaju se tri vrste referenduma. „Abrogirajući referendum“ kojim se javnost izjašnjava o ukidanju zakona u celini ili određenih odredbi zakona, zatim „Konsultativni referendum“ čiji ishod nije obavezujući za organe vlasti i zakonodavce – koji se organizuje o “značajnim pitanjima za narod Kosova” i „Ustavni referendum“ koji je obavezan pri svakoj izmeni Ustava Kosova.

Pre pokretanja „Ustavnog referenduma“ potrebno je da dupla većina, odnosno 2/3 svih poslanika i 2/3 poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice odobri amandman Ustava.

Konsultativni, odnosno neobavezujući referendum može da predloži i predsednik.

Zakon predviđa i da „Zakonodavstvo od vitalnog interesa“, odnosno lista zakona u Ustavu definisanih kao zakoni koji su od posebnog značaja za interes zajednica, ali i “teritorijalni integritet Republike Kosovo” ne mogu biti predmet referenduma.

Svaki referendum raspisuje Skupština Kosova, ali moguće je i da građani, sa 100.000 prikupljenih potpisa građana sa pravom glasa podnesu predlog za raspisivanje referenduma. Predlog za pokretanje referenduma može dati i premijer.

Nacrt zakona o referendumu predložila je, kako je predstavljeno, nezavisna poslanička grupa 6+, koju čine poslanici iz nevećinskih zajednica uz obrazloženje da je svrha zakona „popunjavanje zakonodavstva u vezi sa referendumom”.

Danas je u Briselu održan konsultativni sastanak pregovaračkog tima Kosova sa Federikom Mogerini.

Mogerini je ponovo pozvala na ukidanje takse. S druge strane, kopredsedavajući pregovaračkog tima, Špend Ahmeti izjavio je: „Taksa se ne uklanja na suvo“ kao i da je na osnovu današnjeg sastanka “jasno da su vođeni razgovori sa SAD i Rusijom o postizanju dogovora”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.