Verifikacija diploma za kosovske institucije u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Ranilugu

Građani koji žele da verifikuju svoju diplomu Univerziteta u Kosovskoj Mtirovici kako bi se zaposlili u kosovskim institucijama, ili dobili licencu za učestvovanje na profesionalnim ispitima organizovanim od strane ovih institucija, to mogu da učine u tri opštine. Podnošenje dokumenata za verifikaciju vrši se u Gračanici, Severnoj Mitrovici i Ranilugu. Mera verifikacije važiće do 11. maja 2017. godine. Verifikacija i izdavanje sertifikata studentima mitrovičkog Univerziteta u slučaju apliciranja za posao u kosovskim institucijama je, međutim, prema dokumentu koji je kosovska vlada usvojila prošle godine, samo privremeno prelazna mera Vlade Kosova u iščekivanju, kako se iz Prištine naglašava, integracije ovog univerziteta u kosovski sistem. 

Upravo je iz opštine Gračanica i saopštena procedura verifikacije, kao i koja je dokumentacija potrebna za verifikaciju.

Kada su krajem marta u Beogradu, u Kancelariji za KiM najavili stupanje na snagu sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma,ocenjeno je da je rešavanje pitanja diploma od "izuzetne važnosti, jer se najviše tiče srpskog stanovništva na Kosovu kome je priznanje diploma neophodno za zaposlenje u kosovskim institucijama".

Student prorektor Nemanja Biševac rekao je tada za Tanjug da za studente koji dolaze iz Srbije, a nemaju nameru da se ovde zadrže priznavanje diploma u suštini ne znači mnogo, dok je za studente sa KiM-a drugačije. 

“Međutim, velika je stvar priznavanje diploma za studente koji žive na Kosovu i Metohiji, naročito za one koji žive u enklavama i prinuđeni su da rade u nekim od kosovskih institucija. Za nas na severu Kosova koji nemamo namere da radimo u kosovskim institucijama ništa ne znači, ali nikad se ne zna gde će nas život odneti”, rekao je tada Biševac. 

Uz obrazac za prijavu, potrebna je sledeća dokumentacija – fotokopija lične karte, overena kopija original diplome, sažetak teze – diplomskog rada, dodatak diplomi ili overena kopija uverenja o položenim ispitima, koje se besplatno.

Nakon popunjene prijave, sa odgovarajućim dokumentima, zahtev može da se podnese direktno Sekretarijatu Komisije za verifikaciju diploma u kosovskom ministarstvu obrazovanja, koje se nalazi na adresi, ulica "Agim Ramadani", u Prištini,  ili ovlašćenom opštinskom službeniku.

Ovlašćene kancelarije u opštinama su sledeće – u Gračanici – Kancelarija za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, svakog radnog dana od 8 do 16 časova, u Ranilugu – selo Domorovce, u Kancelariji direktorijata za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, svakog radnog dana od 8 do 16 časova i u Kosovskoj Mitrovici – Opštinska administracija Severna Mitrovica, ulica Bošnjačka mahala BB, od 9 do 12 časova.

Pravo da se prijave za dobijanje sertifikata imaju studenti koji su diplomirali na Prištinskom univerzitetu od 2001. godine, a o tome da li će diploma biti sertifikovana, ili ne – odlučuje Komisija kosovske vlade za verifikaciju diploma.

Projektom verifikacije rukovodi Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

O verifikaciji diploma

Verifikacija diploma predviđena je Uredbom kosovske Vlade iz decembra 2015. godine, a podrazumeva proveru validnosti diploma sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega će biti omogućeno zapošljavanje u kosovskim institucijama i polaganje stručnih ispita, među kojima i pravosudnog.

Uredba o priznavanju diploma sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici je za samu kosovsku vladu, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira." 

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma čitajte u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.