Verifikacija diploma srpskog državnog univerziteta u Vladi Kosova: Podneto 1.059, verifikovano 452

Od primljenih 1.059 diploma sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Komisija kosovske vlade za sertifikaciju ovih diploma odobrila je do sada 452 dokumenta. U procesu odlučivanja su još uvek nešto više od 600 diploma, od čega je njih 277 prosleđeno ovom univerzitetu na verifikaciju stepena. Tek nakon što sa Prištinskog univerziteta Komisiji kosovske vlade stigne pozitivan odgovor, komisija će moći da potvrdi diplome. Do sada je odbijeno 30 zahteva, a kao nekompletne zahteve ocenila je tri takva.

I u Štrpcu se otvara ispostava za prikupljanje diploma?

"Komisija će narednih dana razgovarati i o mogućnosti da se otvori i dodatna ispostava za prikupljanje diploma u Štrpcu, a nakon što je to zahtevao savetnik predsednika ove opštine za pitanja zajednice – Branislav Nikolić," navode takođe iz ove komisije.

Podsetimo, ispostave za prikupljanje diploma do sada su otvorene u Severnoj Mitrovici, Gračanici i Ranilugu.

Iz ove komisije za KoSSev objašnjavaju da je uzrok za ovako visok broj zahteva za potvrđivanje diploma sa srpskog državnog univerziteta taj što je tokom maja Prišini stigao povećan broj zahteva studenata srpskog univerziteta koji žele da verifikuju diplome u kosovskom sistemu, s obzirom na činjenicu da su podnosioci ovih zahteva tada mislili da će se mandat komisije završiti krajem samog maja. 

"Međutim, mandat je trenutno produžen još za čitavu godinu, te podnosioci zahteva tako nastavljaju da šalju zahteve u velikim brojevima," navode iz ove komisije. 

Sa druge strane, tokom juna i avgusta Prištinski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je bio na kolektivnom odmoru, zbog čega nije izvršena verifikacija koju su zatražili iz prištinske komisije. 

"Ipak, i u ovom periodu, odabrana nevladina organizacija sa kojom komisija sarađuje – Evropski centar za manjinska pitanja (ECMI), organizovala je sastanke upoznavanja sa novim rektorom Univerziteta u Mitrovici, gospodinom Blagojem Nedeljkovićem, kako bi se osigurala buduća saradnja između Komisije kosovske vlade i Univerziteta u Mitrovici u procesu sertifikacije diploma," navode takođe iz Komisije za verifikaciju diploma Vlade Kosova. 

U ovoj komisiji takođe procenjuju i da će se zastoj koji je takođe postojao sa Prištinskim univerzitetom u Mitrovici tokom predstojećih nedelja "minimizirati". 

O verifikaciji diploma

Verifikacija diploma Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, u sistemu Republike Srbije – predviđena je Uredbom kosovske Vlade iz decembra 2015. godine, a podrazumeva proveru validnosti diploma sa ovog univerziteta.

Uredba o priznavanju diploma sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici je za samu kosovsku vladu, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira." 

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma čitajte u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.