Umro slavni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić

SCENE – YUGOSLAV FILM DIRECTOR VELJKO BULAJIC
in Cinema Komunisto (2010)
*Filmstill – Editorial Use Only*,Image: 200802816, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill – Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih jugoslovenskih reditelja svih vremena, preminuo je u 97. godini, potvrdili su za „Večernji list“ članovi njegove porodice.

Bulajić je rođen 22. marta 1928, u mestu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, podseća „Večernji list“, prenosi N1.

Njegovi filmovi postigli su najveći uspeh kod domaćih i stranih gledalaca. Njegov film „Bitka na Neretvi“ je 1970. godine bio nominovan za Oskara.

„Kozara“, „Vlak bez voznog reda“, „Atentat u Sarajevu“, zajedno s „Bitkom na Neretvi“, na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.

Navedena četiri filma prikazivana su u mnogim državama, što su jugoslovesnke vlasti podsticale i iz političkih i ideoloških razloga. Bulajićevi filmovi su, treba naglasiti, imali i ogroman komercijalni uspeh.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.