Veliko Ropotovo: Otvorene „Vidovdanske svečanosti“

FOTO: RTV Kim

Nastupom više kulturno – umetničkih društava i pozorišnom predstavom sinoć su u selu Veliko Ropotovo u opštini Kosovska Kamenica zvanično otvorene
„Vidovdanske svečanosti“. Organizatori najavljuju brojne manifestacije u periodu od 19. do 28. juna.

Predsednik organizacionog odbora „Vidovdanskih svečanosti“ Milovan Jevtić je kazao da posetioci ove godine mogu da očekuju sadržajan kulturno – umetnički program, ali i sportska dešavanja.

„Veliki broj kulturno – umetničkih društava će se predstaviti ovdašnjoj publici. Večeras će biti održana pozorišna predstava Teatra 91 iz Aleksinca. Što se tiče sportskog dela programa, imaćemo Vidovdanski kros, Vidovdanski višeboj, turnir u malom fudbalu, košarci, stonom tenisu“, kazao je Jevtić za RTV Kim.

Prema njegovim rečima, ove godine će poseban akcenat biti na najmlađima.

„Malo smo se više posvetili deci, imaćemo jedan dečiji sportski dan. Večeras će nastupiti početnici u folkloru. Nadam se da će ova manifestacija da prođe u najboljem redu“, zaključio je Jevtić.

U susret 632. Vidovdanu od Kosovskog boja

Sinoćna svečanost je počela intoniranjem himne „Bože pravde“, da bi potom lokalni sveštenik prigodnom besedom otvorio i blagoslovio početak manifestacije.

„U iščekivanju smo proslave 632. Vidovdana od Kosovskog boja. Cilj ovih svečanosti i ovoga početka je najveći srpski praznik Vidovdan i Kosovski zavet, da dočekamo da proslavimo Svetog Cara Lazara i sve kosovske velikomučenike koji su se opredelili za večno i neprolazno carstvo nebesko. To je kosovski zavet – slobodno opredeljenje za život u Hristu. Ovaj praznik treba da proslavimo onako kao crkva nalaže, učešćem na liturgiji“, rekao je ropotovački paroh Aleksandar Zafirović.

Više stotina posetilaca okupljenih u dvorištu OŠ „Trajko Perić“ uživalo je u spletu narodnih igara KUD „Simonida“ iz Raniluga i KUD „Kriva Reka“ iz Kosovske Kamenice, a na kraju večeri su se publici predstavili i gosti iz Bujanovca. Članovi KUD „Vrelo“ iz Rakovca su igrama iz Južne Srbije zadivili publiku u Ropotovu.

Glumci Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca izveli su predstavu „Kabare treće stanje“.

„Vidovdanske svečanosti“ su tradicionalna manifestacija koja se održava već 22 godine i zauzima značajno mesto u kulturnom životu ovog dela Kosovskog Pomoravlja.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.