Velika Hoča: Učenici i nastavnici obeležili dan maternjeg jezika

FOTO: Radio Goraždevac

U osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči, obeležen je dan maternjeg jezika. Nastavnici su zajedno sa učenicima, raznim aktivnostima obeležili današnji dan.

Nastavnica srpskog jezika Milena Petrović kaže da čuvajući naš jezik čuvamo ono što jesmo.

“Jezik je naša briga i obaveza, ogledalo naše duše. Čuvajući maternji jezik, mi čuvamo ono što jesmo. Srpski jezik treba svakodnevno da negujemo i da čuvamo od zaborava. To je nit koja povezuje sve Srbe gde god se nalazili. Stoga, podižimo svest o značaju maternjeg jezika svakog dana, a ne samo danas”, kazala je Milena Petrović.

Milena kaže da se učenici svakodnevno trude da nauče nešto novo o svom jeziku.

“O svom maternjem jeziku učenici se svakodnevno interesuju i trude da nauče nešto novo. Poznavanje maternjeg jezika sa različitih aspekata je široka oblast, kod učenika je svest razvijena u dovoljnoj meri da nipošto ne zaborave svoju kulturu, nacionalni identitet, svoje najvažnije sredstvo za sporazumevanje. Treba naglašavati i uticati na učenike o značaju srpskog jezika, o važnosti čitanja i korišćenja rečnika, jer ga samo na taj način štitimo od zaborava”, kazala je Petrović.

Osnovnu školu „Svetozar Marković“ i predškolsku ustanovu pohađa 52 učenika.

Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je ustanovila organizacija UNESCO, obeležava se iz više razloga. Primarna stvar je isticanje važnosti učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama.

UNESCO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume, navodi Ministarstvo.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.