Velebit: Huliganske grupe otele jučerašnji protest od građana; Vučić: Građani, ne suprotstavljajte se batinašima, to ćemo da radimo mi kao država


Politikolog Vuk Velebit izjavio je u Novom danu da su jučerašnji protest obeležile organizovane grupe huligana koje su se sukobljavale sa policijom, kao i da je najveći broj građana koji je bio juče na ulicama Beograda došao da mirno protestuje. „Svi oni koji su bili juče na protestu da na miran način izraze nezadovoljstvo, treba da se ograde od grupa čiji je cilj bio izazivanje incidenata“, istakao je Velebit.

„Za razliku od pre dva dana, kada je delovalo da su protesti bili veoma spontani, mislim da je juče došlo do kidnapovanja protesta od strane organizovanih huliganskih grupa koje su prvo napale Sergeja Trifunovića, a posle kada je došlo do sukoba sa policijom, bilo je jasno da se radi o organizovanoj grupi huligana. To nisu bili građani, i svi oni koji su bili juče na protestu da na miran način izraze nezadovoljstvo, treba da se ograde od grupa čiji je cilj bio izazivanje incidenata“, kaže Velebit.

Dodaje da postoji mogućnost i da je namera huliganskih grupa da normalne građane odvrate od protesta, kako bi se oni predstavili kao nasilni, kao i da takva situacija koristi vlastima i predsedniku Vučiću, kako bi mogao međunarodnoj zajednici da pokaže da u protestima učestvuju ekstremisti.

„Sve vreme sam bio na ulici, i zaista je delovalo kao da dobijaju komandu da se masovno okupe u pojedinim ulicama, i da dođe do tih okršaja sa policijom“, navodi on.

Ocenjuje da je tokom jučerašnjih protesta sve delovalo vrlo haotično, a delovalo je i da „policija nema vođstvo“.

„Potpuno je bilo haotično postupanje policije, kao i način na koji su se oni kretali. Zatekao sam se na licu mesta kada je došlo do suzavca i stampeda, a onda je na nas naišao drugi kordon, pa smo se našli u nekom ‘klancu’, i morali smo da uđemo u neki ulaz zbog velike količine suzavca koji je bio bačen, i tamo smo bili zarobljeni neko vreme“, navodi on.

Misli da je najvažnije da u ovom trenutku vlast kaže ko organizuje tuče i nasilje.

„Ukoliko postoje indicije da neko stoji iza toga, mora da se jasno kaže ko su osobe koje su organizovale to i trebaju da odgovaraju, a ne da se ove scene pripisuju svim građanima, jer je najveći broj došao da mirnim protestom iskaže nezadovoljstvo. I te grupe huligana ne bi mogle da urade sve to da nije bio veliki broj građana“, napominje on.

Kako je kazao, i tokom jučerašnjeg protesta je policija brutalno primenjivala silu, čak i prema osobama koje su ležale na podu.

Osudio je napade policajaca na novinare koji su tokom jučerašnjeg protesta izveštavali, kao i da policajci koji su to uradili moraju da odgovaraju.

Kaže da ukoliko postoji uticaj stranog faktora, predstavnici vlasti to moraju da saopšte javnosti, a ne da se spekuliše, i da se sva odgovornost prebacuje na opoziciju.

Govoreći o daljem razvoju protesta, kaže da je najveći problem nepostojanja artikulacije nezadovoljstva.

„Kada su građani prepušteni sami sebi, tada nastaju ovakve haotične situacije“, zaključio je on.

Velebit je i prokomentarisao kao „veoma zanimljivo“ pisanje tabloida u našoj zemlji od koji su neki po prvi put spekulisali da „proruski ljudi“ imaju veze sa održavanjem protesta, za razliku od dosadašnjih demonstracija, kada su se, po pravilu, zapadne zemlje optuživale za povezanost u sličnim demonstracijama.

N1

Vučić: Građani, ne suprotstavljajte se batinašima, to ćemo da radimo mi kao država

Sa porukom jutros iz aviona kojim se uputio u Pariz na sastanak sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom, obratio se i sam predsednik Aleksandar Vučić.

„Dragi građani, obećao sam Vam da ćemo umeti da sačuvamo mir i stabilnost. Uprkos kriminalnim, huliganskim, nasilničkim napadima, kojima smo svi šokirani. Šokirani, jer u Novom Sadu 1941. kada su kortijevske fašističke jedinice upale one nisu oštetile fasadu, zgradu gradske kuće, neki ljudi sinoć jesu. Ja samo molim sve naše ljude, da i u Beogradu i u Novom Sadu i u svim drugim gradovima, da se ne suprotstavljaju batinašima, to ćemo da radimo mi kao država. Radićemo i pobedićemo. Sačuvaćemo mir za našu zemlju. Predaja nikada nije bila opcija, a ja sad letim za Pariz, da se borim za našu Srbiju, vidimo se uskoro, Srbija pobeđuje,“ rekao je on u kratkom video klipu na Instagramu.

Vučić je funkcioner protiv kog je usmerena većina nezadovoljstva učesnika protesta koji redovno uzvikuju parole protiv njega lično.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.