Večeras u „Akvarijusu“ tribina o srpsko-albanskom rečniku i projekcija filma „Profesor i ludak“

Sanja Miketić rečnik
Foto: PKC Akvarijus

Povodom izrade onlajn srpsko-albanskog i albansko-srpskog rečnika večeras od 20 časova biće održana tribina u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Na tribini će govoriti Aleksandar Dunđerin, a specijalna gošća biće docent dr Sanja Miketić Subotić, profesor na katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na izradi onlajn srpsko-albanskog i albansko-srpskog rečnika, angažovani su lingvisti iz Beograda i Prištine, koji će do kraja juna sakupiti i obraditi 20.000 reči. Rečnik će biti dostupan i u onlajn i oflajn verziji. Ovo je prva faza projekta, a planirano je da do juna 2021. godine, bude obrađeno oko 60.000 reči. Paralelno sa izradom ovog rečnika, dopunjava se i proširuje VOC UP onlajn platforma za učenje srpskog i albanskog jezika.

Profesor i ludak
Foto: PKC Akvarijus

Nakon tribine, na istom mestu, za 21 čas planirano je prikazivanje novog američkog filma reditelja Farhada Safinija „Profesor i ludak“ u kome glavne uloge tumače Mel Gibson i Šon Pen. Ovaj film je posvećen izradi prvog Oksfordovog rečnika engleskog jezika, a snimljen prema svetskom bestseleru Sajmona Vinčestera.

Ovaj projekat izrade rečnika sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike i Centrom za socijalna istraživanja, i finansira ga UNMIK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.