Večeras nova premijera NPP-a: "Banović Strahinja" u Domu kulture "Gračanica"

Narodno pozorište Priština večeras sa novom premijerom. U Gračanici, u lokalnom Domu kulture, od 20 časova – glumci ovog pozorišta igraju predstavu "Banović Strahinja". Prva repriza igraće se u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu 13. aprila, a predstava se potom izvodi u čast nagrađenih na festivalu "Pozorišno proleće" u Šapcu, 23. aprila. Beogradsku premijeru imaće 25. aprila u Narodnom pozorištu.

Ova predstava je, kako navode iz NPP-a – priča o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje.

"U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica 'Učini kao Strahinjić!' i ona još uvek ima snažno etičko uporište," rekao je reditelj Nebojša Bradić o motivima zbog kojih se odlučio da u Gračanici postavi, po njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta. Banović Strahinju igra Nebojša Đorđević, Jug Bogdana – Zoran Karajić, Vojina Jugovića – Milan Vasić, Boška Jugovića – Dušan Simić, slugu Milutina – Igor Damjanović, ženu – Milena Jakšić, majku Jugovića – Anika Grujić. Kamermani su Uroš Novović i Marko Panajotović. Kostimograf je Marina Vukašović-Medenica.

Karte se mogu kupiti u prostorijama Doma kulture „Gračanica“ od 09:00 do 15:00 i sat vremena pre početka predstave. Cena karte je 250 dinara. 

Karte za predstavu u Zvečanu su takođe u prodaji – u Domu kulture u Zvečanu, i kafeima "Soho" i "Kuba".  Cena karte je 200 dinara. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.