Veber: Zapad nije imao ulogu u poslednjim odlukama o FAK-u

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Zapadne prestonice misu bile uključene u donošenje odluke za formiranje Oružanih snaga Kosova (FAK-a) sada, uoči izbora, kaže analitičar Bodo Veber. Po njegovim rečima podrška zvaničnog Berlina Oružanim snagama Kosova će zavisiti od procene uticaja njihovog formiranja na druga politička pitanja koja su relevantna za Nemačku, posebno na dijalog Beograd-Priština, prenosi "Koha ditore".

Stvaranje Oružanih snaga Kosova predstavlja deo pritiska koji Priština vrši u traženju potpunog suvereniteta, ali onaj deo istine koji nije baš "sladak za Kosovare" je da Kosovo može da postigne potpuni suverenitet samo uz pomoć Zapada. 

Ovo kaže nemački analitičar Bodo Veber, ekspert za Balkan u Savetu za politiku demokratizacije(Demokratization Policy Council).

U intervjuu za "Kohu Ditore", Veber kaže da "postoji jedan element strukturne neiskrenosti u insistiranju političke elite na potpunolm suverenitetu, koja bi mogla da se odrazi na odnose Kosova sa Zapadom i koja bi lako mogla da nanese štetu objavljenim ciljevima".

Veber takođe kaže da će Kosovu biti potrebno priznavanje i podrška zapada da bi moglo da formira vojsku i insistira na tome da uprkos komunikaciji, zapadne prestonice nisu učestvovale u u donošenju odluke o formiranju FAK-a, sada na pragu izbora.

Po njegovim rečima, podrška Berlina FAK-u će zavisiti od procene uticaja formiranja ove snage u ostala politička pitanja koja su relelvantna za Nemačku, posebno na dijalog Kosovo – Srbija. 

Veber ipak ne misli da će formiranje FAK-a pogoršati stanje na severu Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.