Toma Fila u poseti stranci Olivera Ivanovića

Poznati beogradski advokat, Toma Fila, juče je posetio stranku Olivera Ivanovića kako bi pružio, po njegovim rečima, moralnu podršku onima koji se bore protiv nepravde koja je naneta Oliveru Ivanoviću.

"Ja sam ovde da bih se pridružio opravdanom nezadovoljstvu, ponašanju prema Oliveru Ivanoviću. Ne vidim ni jednog razloga da se nakon 15 godina jednom urednom čoveku, kome treba pre da se zahvalimo nego išta drugo, određuje pritvor i da se pritvor produžava i pritom vređa Vlada Srbije i njihove garancije,"  rekao je Fila na konferenciji za štampu tima branilaca Olivera Ivanovića, u sedištu stranke GI SDP – Oliver Ivanović. 

On je dodao da nema mogućnost da bude zvanični branilac Olivera Ivanovića, s obzirom na to da nema advokatsku licencu za rad na Kosovu, iako ima ovlašćenja da radi kao advokat u Hagu i da priprema odbranu u slučajevima ratnih zločina, a da je ono što može da uradi to da se trudi da u Beogradu ne prestane interesovanje za sudbinu Olivera Ivanovića. "Svim silama ću da se trudim, u sve tri funkcije koje imam, da učinim sve, da ova stvar (hapšenje Olivera Ivanovića, prim. red.) ne ode u zaborav," rekao je Fila.

Fila je naglasio da je hapšenje Ivanovića nije "slučajni napad", te da će sličnih napad još biti: "Imamo indicije da ovo nije slučajni napad na dostojanstvo jednog viđenog Srbina i da će se to ponavljati. Izvori informacije su vrlo visoki, ne mogu da vam kažem koji. I već je oko 10 Srba uhapšeno u zadnje vreme i mislim da će se to nastaviti, jer je to neka želja da se viđeni Srbi hapse, omalovaže i na taj način pospeši iseljavanje."

Brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović se zahvalio medijima što održavaju interesovanje za sam slučaj njegovog brata, a da oni kao porodica nemaju dilemu po pitanju njegove nevinosti: "Porodica, koja je u njegovom neposrednom okruženju, od prvog trenutka nema ni jednu dilemu da li je Oliver nevin u celoj ovoj priči. Oliver jeste nevin i utoliko više smatramo da je zahtev da se on brani sa slobode i opravdan".

Nebojša Vlajić, jedan od branilaca Olivera Ivanovića, rekao je da je procesna situacija Ivanovića ista bez obzira na to što se on nalazi u pritvornoj jedinici u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i da ne uživa nikakva druga prava nego bilo koji drugi pritvorenik, a da on, kao branilac nema uvid u same detalje istrage.

"Mi o tom predmetu ne znamo ništa, iako sam ja više puta do sada u ova dva meseca podnosio zahtev da mi se omogući uvid u spise da se upoznam sa optužbama i da se pozivam na istražne radnje koje se preduzimaju", rekao je Vlajić.

Vlajić je dodao da on nema tačnu informaciju kada će početi sudski proces Oliveru Ivanoviću. "Tužilac sprovodi istragu koja se po kosovskom zakonu sprovodi od strane javnog tužioca on ne želi da kaže koliko još svedoka treba da sasluša i koje još druge dokaze u istrazi želi da izvede tako da na pitanje kada će početi sudski proces ne mogu da odgovorim", rekao je Vlajić.

On je za naš portal objasnio kakva je procedura nakon isticanja pritvora Oliveru Ivanoviću.

"Prvobitni pritvor određen je na mesec dana, pa je produžen na dva meseca i ističe 27. aprila. Kada dođe nekoliko dana pred 27. april, znači pred istek pritvora, javni tužilac treba da da svoj predlog da li želi da se pritvor produži, a nakon toga će odbrana imati mogućnost da na taj predlog odgovori, posle čega sudsko veće odlučuje o pritvoru. Ukoliko se ne donese novo rešenje o produženju pritvora, okrivljeni se pušta na slobodu, ukoliko se donese odluka o produženju pritvora, mi imamo pravo žalbe od tri dana," rekao je Vlajić.

On je dodao da ono što on i ostali branioci žele jeste da njihov branjenik, Oliver Ivanović bude pušten na slobodu. "Mi znamo i duboko smo uvereni da nema nikakvog razloga za pritvor. Pre svega, ne postoji osnovana sumnja da je gospodin Oliver Ivanović učinio to za šta se optužuje, a drugo, ne postoje nikakvi konkretni razlozi za pritvor. Neće da beži onaj koji se sam predao, jer on te priče o svojoj navodnoj krivici sluša već 15 godina iz prištinskih medija. I on želi da se to raščisti. Treće, neće pobeći onaj za koga je Vlada Srbije garantovala da će biti dostupan. Prema tome, nema nikakvih razloga za pritvor i mi očekujemo da se taj pritvor ukine. Ali, kao što je rekao kolega Toma, to ne zavisi od nas, to zavisi od nekoga drugog."

Podsetimo, lider GI SDP, Oliver Ivanović uhapšen je krajem januara ove godine, a zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine.

Nakon štrajka glađu u pritvorskoj jedinici u Prištini, u kojoj je proveo nešto više od mesec dana, 12. marta je premešten u pritvor u Severnoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.