Veber: Mini Šengen način da Rama dobije političke poene

Nemački analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber
Nemački analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber, FOTO: Radio Kim

Razumem mini-Šengen inicijativu Edija Rame kojem su posle blokiranja otvaranja pregovora o pristupanju EU potrebni politički poeni, rekao je u intervjuu za Gazetu Express analitičar Bodo Veber i dodao da, međutim, Rama u toj inicijativi ne može predstavljati interese Kosova budući da je taj kredibilitet izgubio zagovarajući ideju razmene teritorija.

„U potpunosti razumem potrebu premijera Edija Rame za uspehom, imajući u vidu loš uticaj Francuske na blokadu zelenog svetla EU da se otvore pregovori sa Albanijom“, rekao je Veber.

Dodaje da je na kosovskim vlastima da odluče o uključivanju u formiranje balkanskog Šengena, ali dodaje da inicijatore treba pitati da li je Kosovo pozvano da se pridruži.

„Ali ću barem ja postaviti pitanje trojici aktuelnih „članova“ mini Šengena, počevši od Beograda, da li se Kosovo poziva da se pridruži sa namerom, npr. da ukloni trgovinske vancarinske barijere, ili da bi se primenili neispunjeni delovi sporazuma o slobodnom kretanju ljudi u sklopu tehničkog dijaloga Kosovo-Srbija“, navodi.

Upitan o tome da li Kosovo treba da se suprotstavi inicijativi koju podržava SAD, navodi da se Kosovo već oduprelo jednoj ideji Stejt Departmenta – razmeni teritorija – što ocenjuje kao pozitivno za Kosovo.

„Bilo je više nego dobro, čak od velike važnosti za Kosovo što se oduprelo pritisku Trampove administracije o razmeni teritorija. U ovom konkretnom slučaju ne verujem da će mišljenje Stejt Departmenta imati važnu ulogu ili uticaj na odluku Kosova da se priključi inicijativi“, rekao je on.

Veber je skeptičan i po pitanju toga koliko više uspeha može ostvariti Ramina, Zaevova i Vučićeva inicijativa u odnosu na već postojeće formate saradnje na Zapadnom Balkanu, uključujući CEFTA sporazum.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.