Tači Kurtiju po četvrti put: Ne troši vreme, pošalji ime kandidata za premijera

Tači Kurti
Foto: EPA

Razmena pisama se nastavlja. Nakon Kurtijevog odgovora Tačiju, par sati kasnije, kosovski predsednik je juče po četvrti put javno zahtevao od Samoopredeljenja da mu se dostavi ime mandatara za formiranje vlade.

I dok Kurti traži odgovore na svoja pitanja u prethodnim pismima, Tači podseća kosovskog premijera u ostavci da mu nije dostavio ime mandatara, te da „neodbijanje podrazumeva dostavljanje imena“.

„Dozvolite mi da Vam naglasim da neodbijanje sa vaše strane podrazumeva da dostavite ime kandidata/kandidatkinje za premijera. Ali vi još uvek to niste učinili, nasuprot činjenici da sam vam poslao tri zahteva tim povodom“, napisao je Tači Kurtiju.

Tači je još jednom apelovao da u skladu sa Ustavom pošalje ime kandidata za premijera.

„S toga još jednom, u skladu sa članom 95. Ustava i presudom Ustavnog suda u slučaju K0103/14, Vas molim da mi pošaljete ime kandidata za premijera bez gubljenja vremena“, poručio je Tači Kurtiju.

Podsetimo, prethodno je kosovski premijer u ostavci, odgovorio na treće pismo kosovskog predsednika koji zahteva od njega da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje vlade.

Ne odbacuje zahtev za slanje imena mandatara ali želi izbore čim prođe pandemija koronavirusa, još jednom mu je ponovio.

Sa druge strane, Kurti je ujedno zatražio pojašnjenja o „korišćenju dvostrukog standarda koji Tači i političke stranke pokušavaju protivustavno da mu nametnu“.

„Nakon vašeg odgovora, možda ću imati jasniji razlog ovog insistiranja na bavljenju sekundarnim i tercijarnim pitanjima, u vreme kada svi moramo da se ujedinimo u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – COVID-19“, poručio mu je.

Nasuprot Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju, kojem se ne žuri da dostavi ime novog mandatara, pravdajući ovakvu odluku borbom protiv pandemije, a sa zahtevom da se nakon nje organizuju novi izbori, trenutno su na delu pokušaji da se formira nova vlada koju bi činile LDK, NISMA-AKR, AAK i manjinske stranke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.