Varhelji i Borelj: Lideri Z.Balkana da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici, u EU nema mesta za poricanju genocida

Barhelji Borelj
Preuzeto sa pobjeda.me

„U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, lideri Zapadnog Balkana moraju da budu predvodnici i priznaju šta se dogodilo“, povodom današnjeg obeležavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, oglasili su se visoki predstavnik EU, Žozep Borelj i komesar za susedsku politiku i proširenje EU, Oliver Varhelji.

„Dok obeležavamo 26. godišnjicu zajednička nam je dužnost da se zauvek sećamo genocida u Srebrenici“, poručili su predstavnici EU.

Podsetivši na to da će danas biti sahranjeni posmrtni ostaci 19 osoba koje su stradale pre 26 godina, poručili su da odaju počast sećanju na njih, kao i sve žrtve i nestale.

„Podelimo tugu njhovih porodica i onih koji su preživeli, čiji su životi zauvek obeleženi“, poručili su dvojica zvaničnika EU.

„Evropa takođe nije zaboravila sopstvenu odgovornost što nije bila u mogućnosti da spreči genocid u Srebrenici – jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope“, dodali su.

Tvrde da je Srebrenica podsetnik na potrebu da se svi založe za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje se vezuju za EU.

„Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini da se setimo onih koji su sistematski i namerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana“, kazali su.

Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bio on u Srebrenici ili negde drugde

Pozvali su međunarodne sudove, sudove u BiH i susednim zemljama da i dalje rade na pružanju pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

„Mir se može graditi smo na pravdi“, smatraju.

Ujedno su pozvali i lidere Zapadnog Balkana da ukažu na to šta se dogodilo u Srebrenici.

„Politički lideri Zapadnog Balkana moraju da budu predvodnici – svojim primerom priznajući šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovišući pomirenje suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mesta za poricanju genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi“, poručili su Borelj i Varhelji.

Kažu da je Evropska unija od samog svog nastanka projekat koji je imao za cilj prevazilaženje prošlih tragedija, te dodaju da budućnost BiH leži u ovom zajedničkom projektu.

„I dalje smo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u upravljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu i zajedničkoj izgradnji budućnosti u kojoj su sukobi i zločini nezamislivi“, zaključili su dvojica zvaničnika EU.

26. godišnjica genocida u Srebrenici obeležava se ubrzo nakon usvajanja dve nove Rezolucije kojim se isti osuđuje.

Naime, Crna Gora je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pre nešto više od 20 dana, a potom istu, pre četiri dana, i parlament u Prištini.

U dokumentu koji je usvojila kosovska skupština navodi se da je „nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece“.

Precizira se da kosovski parlament oštro osuđuje genocid u Srebrenici, da se saoseća i iskazuje duboku tugu zbog nevinih žrtava „koje su stradale, „tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini“, i da izražava saučešće preživelim članovima porodice.

Navodi se i da će parlament najoštrije osuditi „svaku tendenciju namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem ocrnjavanja žrtava i prekrivanja motiva počinjenih zločina“.

Takođe se pozivaju kosovske institucije da odaju počast žrtvama Srebrenice, a zemlje u regionu da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

Poziv zemljama regiona da osude genocid u Srebrenici uputio je odmah nakon usvajanja rezolucije i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Oni koji negiraju genocid u Srebrenici, na neki način smatraju da je to trebalo da se dogodi. Poistovećuju se sa zločincima. Moram da kažem da na taj način drže živim san o ponavljanju genocida!“, izjavio je za Radiosarajevo.ba Kurti.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, komentarišući usvajanje ove rezolucije u Prištini, kao i prethodne u Podgorici, kazao je da „poplavu rezolucija“, vidi kao pokušaj da se Srbi okarakterišu kao genocidan narod.

„Ja sam tada rekao da posle te (Rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Crnoj Gori) kreće poplava istih rezolucija protiv Srbije u svim ili većini parlamenata u okruženju. Da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid, i da pokažu svoje opredeljenje, tobože, za dobrosusedske odnose, a u stvari da Srbiji zadaju udarac“, kazao je predsednik.

Ovogodišnjem obeležavanju genocida u Srebrenici takođe je prethodilo izricanje pravosnažne presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, koji je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Haškog tribunala je 8. juna ove godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.