Varhelji: Da se ukinu takse; Vučić: Nisu takse, već zabrana srpske robe

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarao je u Beogradu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Poručio je da Priština mora da ukine takse. Predsednik Vučić kaže da se ne radi o taksama, već o potpunoj zabrani srpske robe, koja je nanela štetu srpskoj ekonomiji ali i građanima na Kosovu.

Varhelji je rekao da za celokupan region odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje. Istakao je da svi gledaju u „obe zemlje“ kako bi one došle do dugoročnog mirnog rešenja i da je na njima da se same dogovore.

“Dve zemlje treba da sednu zajedno i prvi korak koji Kosovo mora da napravi je da ukine takse, bez toga biće vro teško, možda čak i nemoguće da se obnove razgovori”, rekao je Varhelji.

Do kraja mandata voleo bi da ima makar jednu zemlju iz ovog regiona za pristup, kako je rekao, to je njegova misija u poslednje četiri ipo godine. Ističe da sa novom EK proširenje EU na Zapadni Balkan je največi geopolotički prioritet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem izjavio da se nada nastavku procesa evropskih integracija i osvrnuo se na napredak koji je Srbija postigla u ekonomiji.

Na novinarsko pitanje očekuje li da će sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem imati bolju saradnju, Vučić je odgovorio:

“Ja sam čovek koji je surovi realista i veoma pragmatičan, ja ne očekujem obično ništa. Nadam se da možemo imati ozbiljne razgovore odgovornih ljudi, za to su potrebne dve strane, mi smo se odgovorno ponašali. Nisam siguran da su se svi čak u Evropi na takav način ponašali, a da ne spominjem albansku stranu koja svoju osnovnu obavezu nije provela u delo. Ja mislim da je važno da razgovaramo, sačuvamo mir i stabilnost i da dođemo do nekog rešenja”, reko je Vučić.

Kaže da želi da obavesti Kurtija da u pregovorima ima 48 sporazuma, a ne kako on kaže, 33.

„Da bar čovek zna, ako se spremate za razgovore da bar znate, pa nije problem“, kazao je.

Izrazio je nadu da će srpska roba posle godinu i više meseci moći slobodno da ide, nakon ukidanja, kako je rekao, „zabrane srpske robe“, a ne „takse“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.